Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Sanayi üretimi performansı Ağustos'ta ekonomist beklentilerinin altında kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi Ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde 1 arttı. Aylık bazda ise artış yüzde 2,4 oldu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi sanayi üretiminin yıllık yüzde 2,7; aylık ise yüzde 3 artması yönündeydi.

Temmuz ayı sanayi üretimi aylık değişimi yüzde 6,2 daralmadan yüzde 6,1 daralmaya revize edildi. Yıllık büyüme ise yüzde 2,4'ten yüzde 2,5'e çıkarıldı.

Temmuz ayında sanayi üretimindeki aylık daralma pandemi başından bu yana en sert daralma olarak kaydedilmişti.

Ağustos ayında imalat sanayisi açısından önemli göstergelerden biri olan satınalma yöneticileri endeksi eşik değerin altında kalarak daralmaya işaret etmişti.

Cari açık serisi Ağustos ayında da devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı verilere göre Ağustos ayında cari açık 3,11 milyar dolar oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi açığın 3,2 milyar dolar düzeyinde olması yönündeydi.

TCMB verilerine göre yıllık cari açık da 40,9 milyar dolar oldu. Böylelikle Ağustos ayında yıllık cari açık 2018 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

TCMB'nin değerlendirmesine göre, bu gelişmede ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6,8 milyar dolar artarak 9,7 milyar dolara yükselmesi etkili oldu.

Çekirdek gösterge olan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 4,97 milyar dolar fazla vermişken, Ağustos ayında 6,3 milyar dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,5 milyar dolar artarak 7,2 milyar dolara yükseldi. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, 1,43 milyar dolar artarak 5,13 milyar doları olarak gerçekleşti.

Net hata noksan girişi rekor seviyede

TCMB verilerine göre, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler Ağustos'ta 573 milyon dolar olarak kaydedildi.

Aynı dönemde portföy yatırımları 812 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 17 milyon dolar ve 2,4 milyar dolar net kullanım gerçekleştirmişken, bankalar 260 milyon dolar net geri ödeme yaptı.

Resmi rezervlerde bu ay 10,8 milyar dolar net artış gözlendi.

Net hata noksanda ise Ağustos ayında da giriş devam etti. TCMB verilerine göre Ağustos ayında net hata noksan girişi 4 milyar dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise toplam net hata noksan girişi 28,3 milyar dolar olarak kaydedildi ve rekor seviyeye çıktı.

Ağustos'ta dış ticaret açığı rekor kırmıştı

Daha önce açıklanan dış ticaret verilerine göre, dış ticaret açığı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 159,9 artarak 4,31 milyar dolardan, 11,2 milyar dolara yükselmişti. Böylelikle aylık bazda tarihin en yüksek dış ticaret açığı kaydedilmişti.

TÜİK, Perakende Satış Endeksleri, Ağustos 2022 verilerini yayımladı.

Buna göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,0 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 11,5, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 12,8 arttı, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 4,3 azaldı.

Aylık artış yüzde 3,7

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3,7 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 3,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 3,8, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 4,1 arttı.

Perakende ciro yıllık yüzde 128,8 arttı

Cari fiyatlarla perakende ciro 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 128,8 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 119,4, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 119,2, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 174,3 arttı.

Cari fiyatlarla perakende ciro 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 7,6 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 7,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 10,1, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 1,2 arttı.

TÜİK, Ciro Endeksleri, Ağustos 2022 verilerini yayımladı.

Buna göre, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2022 yılı Ağustos ayında yıllık yüzde 130,3 arttı.

Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2022 yılı Ağustos ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 123,7, inşaat ciro endeksi yüzde 111,5, ticaret ciro endeksi yüzde 127,3, hizmet ciro endeksi yüzde 160,1 arttı.

Toplam ciro aylık yüzde 6,8 arttı

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2022 yılı Ağustos ayında aylık yüzde 6,8 arttı.

Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2022 yılı Ağustos ayında aylık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 5,7, inşaat ciro endeksi yüzde 10,7, ticaret ciro endeksi yüzde 6,3, hizmet ciro endeksi yüzde 9,2 arttı.