Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

İhracat hedeflerini gerçekleştirebilmek için ileri teknolojiye sahip ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Dünya geneline bakıldığında gelişen pazarlarda pay sahibi olabilmek için teknolojik açıdan rekabet edebilir ve özgün ürünlerle yeralmak kaçınılmazdır. Özellikle savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları, su üstü ve altı deniz platformları, siber güvenlik sistemleri, hava ve füze savunma sistemleri ve kara araçlarının modernizasyonu gibi konuların önümüzdeki dönemde gelişen pazarların ihtiyaçlarını oluşturacağı öngörülmekte

Devlet bütçelerinde harcama tablolarında her geçen yıl daha fazla pay alan savunma sanayi aynı zamanda önemli bir ihracat kalemini de oluşturmakta. Türk savunma sanayine ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk savunma sanayinde yıllık cironun 11 milyar doları aştığını belirtirken bunun yüzde 30'unun ihracattan geldiğini söyledi. Küresel askeri harcamaların 2 trilyon dolara ulaştığını ifade eden Varank, “Türkiye artık sadece kendi savunma sanayisini inşa edebilen değil, yurtdışı pazarlara da ihraç edebilen bir ülke konumuna geldi. Ülkemizin savunma sanayi cirosunun yüzde 30’u ihracattan geliyor’’ dedi. Savunma sanayinde yerlilik oranıyla ilgili ‘’2002’de yüzde 20’lerde olan yerlilik oranını yüzde 70’lerin üzerine çıkarmayı başardık. Savunma sanayi hem milli güvenlik açısından hem de sektörde geliştirilen teknoloji ve tedarik ağı yoluyla ülke ekonomisi açısından bir lokomotif işlevi görüyor” açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin askerî ve teknolojik üretimini artırıp geliştirmek amacıyla kurulmuş olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) aracılığıyla 813 savunma sanayi projesi kaynaklardan yararlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ‘’TÜBİTAK aracılığıyla 813 projeye yaklaşık 5milyar lira kaynak aktarıldı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla ise 2018-2020 döneminde savunma sanayindeki 277 KOBİ’ye 30 milyon liraya yakın destek sağlandı’’ dedi.