Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, ülkenin üçüncü çeyrekte teknik resesyona girmekten kurtulmasının ardından, Almanya ekonomisinin yavaş bir şekilde büyüdüğünü, ancak krizde olmadığını ve ilave harcamalardan gelecek bir desteğe ihtiyaç duymadığını kaydetti.

Schols, Berlin'de Bloomberg News'un düzenlediği bir etkinlikte yaptığı değerlendirmede, "İhtiyaç duyulduğunda bir şey yapacak gücümüzün olduğunu bilmek iyi. Ancak kriz olmadığını da bilmek iyi," dedi ve "Avrupa'nın en büyük ekonomisinin ticaret gerilimine karşın gücünü gösterdiğini sözlerine ekledi.

Almanya ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklenenin aksine sürpriz bir şekilde yüzde 0.1 büyüme göstererek yaklaşık yedi yıl sonra ilk resesyonuna girmekten kılpayı kurtuldu. Ancak büyüme, ticaret alanındaki anlaşmazlıklar, zayıf küresel büyüme ve otomobil endüstrisindeki kargaşanın ihracata bağımlı imalat sanayii üzerinde baskı oluşturmasından dolayı yıllık bazda bir sene önceki seviyesi olan yüzde 2.5'ten yüzde 0.5 seviyesine yavaşladı.

Küresel büyümedeki yavaşlamanın etkisi diğer ülkelerde de hissediliyor. Bugün açıklanan veriler, Japonya'da büyümenin üçüncü çeyrekte keskin bir şekilde yavaşladığını ve Çin'de ihracatın düştüğünü, imalat sektörü üretiminin ve tüketimin daha yavaş büyüdüğünü gösterdi.