Advertisement

Elektrik 4.0 sayfası Schneider Electric Türkiye’nin destekleriyle hazırlanmaktadır.

ELEKTRİK 4.0 ABONE OL

Bloomberg HT’de yayınlanan Elektrik 4.0’ın bu haftaki konuğu Teknoloji yazarı Serdar Kuzuloğlu oldu. Programda enerji dönüşümünün gelecek dönem trendleri konuşuldu.

Kuzuloğlu, bugün kimsenin dışında kalamayacağımı büyük bir enerji dönüşümü içerisindeyiz enerjinin kaynakları dönüşüyor, üreten araçlar ve cihazlar değişiyor. Birey olarak ve ulusal ölçekte hükümetler olarak bu değişime uyum sağlamamız gerektiğini söyledi.

Kuzuloğlu’nun konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Enerji dediğimiz şey insanlık tarihi boyunca bizim temel taşımız, pusulamız olmuş. Bugün fosil yakıt diye nitelendirdiğimiz petrol ve yakıt türevleri dünyanın tarihini değiştirmiş. Enerji sektörel ve endüstriyel bir kavram gibi algılıyoruz ama elektrik kesildiği zaman yaşadığımız hayatı bir gözünüzün önüne getirin. Enerji bugün medeniyeti temsil ediyor enerji 4.0 daha verimli, daha inovatif daha ekonomik enerji çözümlerini kapsıyor.

“Enerjinin her aşaması çok verimsiz”

Enerjinin her aşamasında verimlilik anlamında çok kayıp yaşadığımızı belirten Kuzuloğlu, “Enerji üretimi bir mesele depolanması bir mesele, dağıtımı bir mesele, tüketimi bir mesele her biri son derece verimsiz bugün fosil yakıtlardan elde ettiğimiz enerjideki verimlilik kaybı yüzde 60. Yani 100 birim elektrik üretmek için 250 birim fosil yakıt tüketmek zorundayız” dedi.

Kuzuloğlu sözlerine şöyle devam etti:

Enerji pazardaki domatesi biberi bile daha pahalı almamıza sebep olan iklim krizinde yüzde 30’luk paya sahip mesela dünyadaki enerjinin yüzde 30’unu pompalar tüketiyor. Bildiğimiz hidroforlardaki akaryakıttaki pompalar, bunların içerisindeki yüzde 1’lik iyileştirmenin bile toplam dünyaya enerji tüketimini nasıl katkıda bulunacağını düşünün

Birçok çatı kuruluş bir anlaşma imzalayarak biz bütün bu sanayi ve iş süreçlerimizle atmosferin içinde karbonla doldurduk “bunu sanayi devriminden önceki seviyelere çekebilir miyiz?” sorusuna cevap vermek için uğraşıyorlar. Teknik olarak mümkün ama çok zor bir şey sadece yeşil mutabakat diye bir şey var. Yeşil mutabakat sadece Avrupa Birliği’ne 1 trilyon dolar yatırıma muhtaç 230 milyar dolar kadarı özel sektörün yatırımı

Bugün kimsenin dışında kalamayacağımı büyük bir dönüşüm içerisindeyiz enerjinin kaynakları dönüşüyor, üreten araçlar cihazlar değişiyor. Bireysel olarak ulusal ölçekte hükümetler olarak bunu ayak uydurmamız gerekiyor.