Bloomberght
Bloomberg HT Haberler ‘Servis modeli bankacılığı çok büyük fırsatlar oluşturacak’

'Servis modeli bankacılığı çok büyük fırsatlar oluşturacak'

Servis modeli bankacılığının çok büyük fırsatlar oluşturacağını ifade eden Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca Ogan, hedeflerinin sektörde bu alanda öncülüğü yapmak ve lider banka olmak olduğunu söyledi.

Giriş: 10 Şubat 2022, Perşembe 11:19
Güncelleme: 21 Şubat 2022, Pazartesi 10:36

SEFER YÜKSEL

Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca Ogan, aralık ayı sonunda yürürlüğe giren, dijital banka ve servis modeli bankacılığı yönetmeliğinin bankacılık sektörü için devrim niteliğinde olduğunu ve yıllar sonra bu tarihin milat niteliğinde anılacağına inandığını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Ogan, yönetmeliğin iki ana kısmından ilki olan dijital banka lisansı tarafında nasıl bir sermaye ihtiyacı olduğu ve nasıl bir operasyonel model gerektiğinin net bir şekilde ifade edildiğini ve adının konulduğunu vurguladı.

Yönetmeliğin ikinci kısmı olan servis modeli bankacılığının ise gerçekten büyük fırsatları getiren taraf olduğunu düşündüğünü belirten Ayşegül Adaca Ogan, “Bugün kendi müşterilerine hizmet veren bankaların API’leri vasıtasıyla bu sektöre girmek isteyen yeni kurulacak dijital bankalara, hali hazırda arayüzleri ile kendi müşteri trafiklerine servis vermek isteyen diğer fintech oluşumlarına veya e-para kuruluşlarına servis vermesinin önü açıldı. Önce açık bankacılık, sonra da dijital banka ve servis modeli bankacılığı regülasyonlarını üst üste koyduğunuz zaman legonun bütün parçalara üst üste gelmiş ve tamamlanmış oldu” diye konuştu.

‘Hedefimiz servis modeli bankacılığının lider bankası olmak’

Servis bankacılığında Aktif Bank’ın yolunun çok net olduğunu, hedeflerinin sektörde bu alanda öncülüğü yapmak ve lider banka olmak olduğunu söyleyen Ogan, Aktif Bank’ın kendi ekosistemindeki fintech iştirakleri ile uzun yıllardır çok geniş bir kesime hizmet verdiğini belirterek, “İştiraklerimizle birlikte aslında biz yıllardır servis bankacılığının hem felsefesinin hem de organizasyonel gereksinimlerinin pratiğini yapıyoruz. Biz yıllardır servis modeli bankacılığına hazırdık. Şimdi bunu organizasyonel olarak daha iyi adresledik” dedi.

200’e yakın API portalini hayata geçirdiklerini kaydeden Ogan, bunun yanında Aktif Tech ve Aktif Ventures adı altında iki iştirak daha kurduklarını söyledi. Ogan, “Aktif Tech ile bankanın sahip olduğu tüm teknolojik ürünleri ve alt yapıları bizden başka kullanmak isteyenlere de sunabileceğiz. Aktif Ventures’ı ise servis bankacılığının ön yüzü, pazarlama kası ve kalitesinden sorumlu kıldık. Bankamızın ve ekosistemimizin API portalini ve servis bankacılığı kaslarını hem SaaS hem de BaaS başlıkları altında yönetimini sağlayacak. Yine bankamızın fintech dikeyinde yatırım yaptığı girişim sermayesi fonunu var. Bu fonun yönetimini de Aktif Ventures üzerinden yönetiyoruz. Bunların yanı sıra Aktif Ventures üzerinden yapmayı planladığımız KOBİ’lere, hane halkının finansal sağlığına ve ulaşıma yönelik olmak üzere üç girişimimiz olacak. Yörüngemizde sadece Türkiye değil öncelikle kıta Avrupası olmak üzere yurtdışı da olacak” diye konuştu.

‘Dijital bankacılıkta üç farklı alandan oyuncuların pazara girmesini bekliyoruz’

Dijital bankacılık tarafında yeni oyuncuların pazara girmesini beklediklerini ifade eden Ogan, dijital banka lisansı için potansiyeller adaylar konusunda ise şöyle konuştu: “Akla gelen üç alandan ilki hali hazırda ana bankalarıyla ya da e-para ya da ödeme kuruluşu gibi lisanslarla servis veren firmalar. Bu kuruluşunlar dijital bankaya evrilmek noktasında çok doğal aday olduğunu düşünüyorum. Diğer bir alan hali hazırda perakendeye servis veren ve gerçekten çok ciddi çok büyük trafiklere erişmiş olan oluşumlar. Bu kurumların eklemlendirilmiş finansal ürünlerle de yollarının açık olduğunu ben de düşünüyorum. Bu tarz girişimler olduğunu da tahmin ediyorum. Üçüncü alan olarak da sıfırdan bu lisansı elde kendi değer ve servis modelini inşa ederek ortaya çıkacak olan fintech kuruluşları da dijital banka adayları olacaktır.”

‘Bilançomuz yüzde 60 büyüdü, hem büyüme hem projelerde iyi bir yılı geride bıraktık’

Aktif Bank’ın hem büyümede hem de karar verdiği projeleri hayata geçirmekte iyi bir yılı geride bıraktığının altını çizen Ogan, “2021 yılında bilançomuzu yüzde 60’ın üzerinde büyüterek 35 milyar TL’ye ulaşmayı başardık. Krediler tarafında yüzde 40 büyüyerek ekonomiye verdiğimiz desteği devam ettirdik. Karımızı da bir önceki seneye göre yüzde 50’den fazla artırmayı başardık. Sermaye özsermaye karlılığımız da yüzde 27’ler ile sektörün oldukça üzerinde bir oran” diye konuştu.

‘2022’de organik olarak büyümeye devam edeceğiz’

Banka olarak daha çok odaklandıkları noktanın özellikle dijital tarafta ulaştıkları müşterisi sayıları olduğunu belirten Ogan, “Banka ve ekosistemimizin ürettiği bireysel müşteri sayısını bu sene 800 bin kişi artırdık” dedi. Aktif Bank’ın mobil bankacılık uygulaması N Kolay’ın geçen yıl 500 binden fazla indirildiğini ve indirilme sayısının 1 milyona ulaştığını kaydeden Ogan, “Passo mobil uygulaması 2 milyondan fazla kişi tarafından indirildi, indirilme sayısı 8 milyonu aştı” diye konuştu. Ogan, aktif Bank’ın 2022 yılında da her açıdan organik olarak büyümeye devam edeceğinin altını çizdi.