Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Sigara ve alkoldeki vergi artışının bütçeye katkısı

Sigara ve alkoldeki vergi artışının bütçeye katkısı ne olur?

Sigara ve alkoldeki vergi artışının bütçeye katkısını KPMG Türkiye Şirket Ortağı Emrah Akın Bloomberg HT'ye değerlendirdi. Akın, eğer 2 buçuk TL'lik zam yapılırsa, sadece tütünün yaklaşık 6,7 milyar TL'lik bütçeye katkısı olacağını söyledi

Giriş: 04 Temmuz 2019, Perşembe 12:30
Güncelleme: 04 Temmuz 2019, Perşembe 12:33

KPMG Türkiye Şirket Ortağı Emrah Akın Bloomberg HT’ye dün gerçekleşen sigara ve alkol ürünlerine Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammını değerlendirdi.

Güzem Yılmaz Ertem’in sorularını cevaplayan Akın’ın sigara ve alkolun bütçeye katkısının ciddi olacağını ve eğer 2 buçuk TL’lik zam yapılırsa, sadece tütünün yaklaşık 6,7 milyar TL’lik bütçeye katkısı olacağını düşündüğünü söyledi.

Akın'ın konuşmasında öne çıkan detaylar şöyle;

“Bu aslında otomatik olan bir ayarlamadır. ÖTV 12. Maddesi uyarınca kanunda yer alan asgari maktu vergiden her sene 2 defa olmak üzere, ÜFE’deki değişim oranına göre güncellemeye tabi tutuluyor. Ama sigara için bununla ilgili çıkartılan kararnameler ile bazı dönemlerde bu durum ertelendi. Uzun süre maktu vergi artışı yapılmadı. Alkol ve sigara bizim bütçemiz açısından oldukça kıymetli çünkü Ocak – Mayıs rakamlarına göre 66 buçuk milyar TL bir açığımız var. Yılsonu hedefimizin 80,6 milyar TL olduğu düşünülürse, biz açık rakamımızın nerdeyse yüzde 80’inden fazlasını Ocak – Mayıs döneminde yapmış durumdayız. ÖTV içerisinde sadece '3 sayılı liste' dediğimiz listede, tütün ve alkolün dışında hep eksi vermişiz.

Ocak- Mayıs döneminde (geçtiğimiz ocak-mayıs dönemine göre) petrol ve doğal gaz ürünleri yüzde 10,6 daraldı. Motorlu taşıtlarda daha dramatik bir düşüş var, yüzde 58,1 daralma var..

Biz ocak-mayıs döneminde 4,8 milyar TL alkollü içeceklerden, 19,7 milyar TL de tütün ürünlerinden toplamışsız. Tütün ürünlerindeki artış geçtiğimiz döneme göre yüzde 21,9, motorlu taşıtlardaki daralma yüzde 58, alkollü ürünlerde ise 18,7 artış var”

“Tütündeki artış alkolden daha fazla çünkü tütünde 2 liralık bir fiyat ayarlaması var. Bizim tütün ürünlerindeki nispi ÖTV’miz yüzde 63’tü, yılbaşında bu yüzde 67’ye çıkarıldı. Çarpan mekanizmasına göre aslında 4 lira civarında bir artış gerektiriyordu. 4 lira şeklinde değil 2 lira şeklinde bir artış oldu. Bunun da bütçeye çok ciddi yansıması olduğunu şu an görüyoruz. 2 liralık bir fiyat artışı yapılmıştı ama 2 liralık fiyat artışı marjı vardı. Bu yüzden 2 buçuk liralık bir zam yapma ihtimali söz konusu. Eğer 2 buçuk TL’lik zam yapılırsa, sadece tütünün bütçeye yaklaşık 6,7 milyar TL’lik katkısı olacağını düşünüyorum. Alkollü içeceklerdeki yansıma daha sınırlı kalır. Aşağı yukarı 1 milyar TL civarında bir yansıma olabilir ama tütün ürünlerindeki yansıma 6,7 milyar TL olabilir, bunun da 5,3 milyar TL’si ÖTV’den, 1,1 milyar TL’si de KDV’den olabilir”