Advertisement
HABERLER ABONE OL

Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, teknolojik gelişimde sigorta sektörünün gündeminde büyük veri, yapay zeka ve nesnelerin interneti olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Koç, dünyanın gündeminde olan büyük verinin sigortacılığı çok yakından ilgilendiren bir kavram olduğunu vurgulayarak, "Sigortacılığın kendisi zaten veri işi. Bazı şirketler kendilerine 'Biz sigorta şirketi değil, veri şirketiyiz' diyor. Sigorta sektörü bir ürün satarken tahmin üzerine satıyor. Tahmin de tamamen veriye dayalı. Eskiden daha az veri kullanırken, bigdata ile birlikte daha fazla veri kullanılır oldu" diye konuştu. Sektörün gündemindeki bir başka teknolojinin yapay zeka olduğunu belirten Koç, tüm dünyada yapay zeka ile sigortacılığın çok iç içe geçmiş durumda olduğunu ifade etti.

 

'HASAR TESPİT SÜRECİNDE YAPAY ZEKADAN YARARLANIYORUZ'

Yapay zekanın özellikle hasar tespit süreçlerinde hızla devreye girdiğinin altını çizen Koç, yine tekliflerin oluşturulması sürecinde de yapay zekandan çok fazla yararlanıldığını söyledi. Türkiye'de sigorta sektöründe bir çok şirketin iş süreçleri ile ilgili olarak robot kullanmaya başladığını kaydeden Koç, "Bu robot bir çok datayı farklı yerlerden çekip, o müşteriye özgü poliçe teklifine hızla dönüştürüyor. ve bunu 7 gün 24 saat yapıyor  ve hızlı yapıyor" diye konuştu. Yapay zekanın en çok kullanıldığı alanlardan birinin de hasar tarafı olduğunu ifade eden Koç, bu alanda yapay zekanın maliyetleri ciddi anlamda düşürdüğünü belirtti. Koç, "Müşteri oluşan hasarının fotoğrafını çekip gönderdiği zaman, biz yarıca bir ekspertize gerek kalmadan bu fotoğraf inceleyen yapay zeka, bu hasarın ne olduğunu, ne kadar ödeme yapılacağını, her şeyini çıkartıyor. Hem çok hızlı hem ciddi maliyet avantajı var. Yapay zeka olmadığı zaman sahaya bir elaman gönderiyordunuz ve ciddi bir zaman alıyordu" diye konuştu.

'YAPAY ZEKA İLE HASAR ÜCRETİ 5 SANİYEDE MÜŞTERİNİN HESABINDA'

 Konut sigortalarında başladıkları bir uygulama olduğunu kaydeden Koç, şöyle devam etti: "Evinizde bir cam kırıldı diyelim. Camı taktırdıktan sonra faturanızın fotoğrafını çekip gönderiyorsunuz. Bu işlemden 5 saniye sonra paranız hesabınıza yatıyor. Arkada bir yapay zeka var. Bu faturanın sahte olup olmadığını kontrol ediyor. Sonra bu kişinin poliçesini buluyor. Poliçesinde kapsam içinde olup olmadığına bakıyor. Daha sonra söz konusu tutarı müşterinin hesabına 5 saniyede yatırıyor. Bu işlem normalde bir hafta 10 gün sürüyordu." Koç, sektörde maliyetleri düşürücü bu tarz uygulamaların önümüzdeki dönemde yaygınlaşacağını ve bunun da poliçe fiyatlarına yansıyacağını söyledi. Teknolojik gelişimde sigorta sektörünü yakından ilgilendiren bir diğer trendin de nesnelerin interneti olduğunu belirten Koç, blockchain teknolojisinin de önümüzdeki yıllarda sigorta sektörünün gündeminde olmasının beklendiğini kaydetti. Koç, DASK gibi daha düz ürünler önümüzdeki dönemde online platformlara daha fazla kayacağınız söyledi.  

'SİBER GÜVENLİK SİGORTASINA İLGİ ARTIYOR'

Dünyadaki teknolojik dönüşümün 10 yıl önce olmayan ancak şu anda da risk sıralamasında en üstlerde yer alan siber riskleri de beraberinde getirdiğini kaydeden Koç, ticari işletmelerin kendilerini buna karşı korumak istediklerinin altını çizdi. Türkiye'de büyük kurumların bunları yaptığını, KOBİ seviyesi ve bireylere indikçe siber güvenlik tarafında ihtiyaçlar doğduğunu ifade eden Koç, "İki yıl önce bireylere yönelik sigorta ürünleri sektörde başladı. Geçen yıl da KOBİ'lere yönelik ticari siber güvenlik sigortası ürünü başladı. Bu sigorta, veri çalınması, hacklenme gibi siber saldırıları kapsadığı gibi, bu alanda hukuki danışmanlık da veriliyor. Ayrıca kapsamda bir de sigortalıya destek olan teknoloji firması da var" dedi. Bu ürünün özellikle küçük ve orta işletmelerden çok ciddi talep gördüğünü ifade eden Koç, "Altı aydır satış yaptığımız bu üründe hasar ödemeye başladık" dedi.