Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji 'Sigortacılığın yeniden tanımlanmaya ihtiyacı var'

'Sigortacılığın yeniden tanımlanmaya ihtiyacı var'

Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Bilal Türkmen, sigortacılığın yeniden tanımlanmaya ve müşteri zihnindeki değerinin büyütülmeye ihtiyacı olduğu söyledi.

Giriş: 18 Kasım 2021, Perşembe 07:18
Güncelleme: 18 Kasım 2021, Perşembe 10:51

Türkiye Sigorta Strateji, Dijital Dönüşüm ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Bilal Türkmen, müşteri beklentilerinin hızla evrildiği ve şirketlerin iş yapış biçimlerini bu değişme göre adapte etmeye çalıştığı bir dönemden geçildiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Türkmen, sigorta sektörünün doğası gereği teknolojiyi çok yoğun kullanan bir sektör olduğunu, sigortacılığın yeniden tanımlanmaya ve müşteri zihnindeki değerinin büyütülmeye ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Türkmen, "Bundan 5-10 yıl önce bunu söylemiş olsaydık belki çok absurd gelebilirdi ama içine geldiğimiz dünyada sigorta şirketleri olarak oyunu kenardan izlediğimiz, kulübeden takip ettiğimiz bir dünyada açıkçası yok olmaya mahkumuz. Bu oyun ne diye sorarsanız, bu oyun müşterilerin kalbini kazanma oyunudur" dedi.

'Sigorta şirketlerinin ürünlere değil çözümlere odaklanması gerekiyor'

Sigorta şirketlerinin artık ürünlere değil çözümlere odaklanması gerektiğini ve sigortayı soyut olmaktan çıkartıp daha somut bir hale getirmeleri gerektiğin vurgulayan Türkmen şöyle devam etti: "Bunun için de sigortacılar olarak müşterilerimizin hayatlarında daha fazla yer almak, sadece üretim ve hasar anında değil tüm bir yaşam döngüsünde onların hayatlarını penetre edebilmek, daha iyi tanıyabilmek için de aslında sadece kendi içimizden değil dış taraftaki ekosistem işbirlikleri ile ortak kuracağımız platformlar üzerinden müşterilerin hayatlarına daha fazla dokunmalı ve daha anlamlı çözümler geliştirmeliyiz diye düşünüyorum. Bir çok sektörde olduğu gibi biz de müşteri bağlığını daha da artırmak istiyoruz. Dolayısıyla 'Sigorta ötesi' kavramı sadece sigortaya has bir şey değil, bankacılık da bankacılığın ötesini konuşuyor, herkesin derdinin aynı olduğu bir dönmedeyiz."

'Ekosistem işbirlikleri ile müşterinin hayatında yer almalıyız'

Müşterilerin sadece sigortalamaya esas verilerine değil, müşterilerin hayat yolculukları içindeki verilere ihtiyaçları olduğunun altı çizen Türkmen, "Ama veriyi almak için de müşterinin hayatında yer almak gerekiyor. Dolayısıyla müşterinin sadece riskini hedge etme ihtiyacını da ötesine geçerek sigortaladığımız varlığa ilişkin daha 360 derece bir çerçevede ekosistem işbirlikleri ile müşterinin hayatında yer almalıyız. Çünkü müşteriler artık birden fazla hizmete hızlı, kolay ve etkin bir şekilde ulaşmak istiyorlar" dedi.

'Ekosistemi geliştirmek üzere girişimlerle ortak ilerleyebiliriz'

Müşteriye dokunan, hizmetler sunan ekosistemlerle sigortacıların değer yaratmak üzere tasarladığı platformların sigortacılığın geleceği için çok çok önemli hale geleceğini ifade eden Türkmen şöyle devam etti: "Müşterilerimiz artık kompleks. Dolayısıyla daha kişiselleştirilmiş çözümlere doğru gitmeliyiz. Sigortayı soyut olmaktan çıkarabilmek üzere müşterinin hayatına dokunan, ona değer veren çözümleri onun hayatına sunabilmeliyiz. O zaman sigorta poliçesi bir kağıt parçası olmaktan çıkar. Daha iyi ve gerekli bir hale dönüşür. Sigorta şirketleri eğer bu gelecek yolculuğunda bu pozisyonlarını almazlarsa sonuçları iyi olmaz. Hepimizin bildiği bir çok teknoloji devi bu alanlara yatırım yapıyor ve müşteriyi bizden daha iyi tanıyorlar. Sadece tanımakla kalmayıp onlara kusursuz bir satın alam ve kusursuz bir deneyim sunuyorlar. O zaman biz de sigorta şirketleri olarak sadece içimizde değil, dışarıdan içeriye bakarak ve ekosistemi geliştirmek üzere girişimcilerle bu ortak sorunları çözerek ilerleyebiliriz diye düşünüyorum."

'Sigorta sektörünün girişimcilerden faydalanma eğrisi hızla yukarı çıkıyor'

Sigorta sektörünün girişimcilerden faydalanma eğrisinin hızla yukarı doğru çıktığını kaydeden Türkmen, "Sektör şunu anladı; bizim gibi büroktarik yapılarda inovasyon kültürünü oturtmak daha zor. Ne tek başına inovasyonun dışarıdan geldiği kültür doğru ne de tek başına inovasyonu içeriden tetiklemek ya da tetiklenmesini beklemek doğru. Dolayısıyla bu ikisini dengede yürütmek gerekiyor" dedi. Girişimcilerden sektörün faydalanabileceği alanların çoğaldığını ifade eden Türkmen, insurtech tarafının bundan beş yıl öncesine göre çok daha iyi seviyelere geldiğini söyledi.