Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, sigorta sektörüne dijitalleşmenin daha da gelişmesi adına sektörün düzenleyici otoritesi Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Obalı, her ihtiyacın farklı gereksinimleri de beraberinde getirdiğini, düzenlemelerin de bunlardan bir tanesi olduğunu kaydetti. Sigortacılığın regüle bir sektör olduğunu ve yapılan her işlemin ciddi bir düzenlemeye de tabi olduğunu hatırlatan Obalı, kurum olarak bu bilinç ile hareket ettiklerini ve SEDDK ile çok yakın temas içerisinde olduklarını kaydetti. Bir çok konuyu SEDDK ile beraber ele alıp hayata geçirmek için çaba harcadıklarının altını çizen Obalı, sektörün bütün ihtiyaçlarını düzenleyici otorite ile paylaştıkların ve belli adımların atılacağı bilgini verdi.

"Bu noktada bir takım somut adımları bu yıl içerisinde görüyor olacağız" diyen Obalı şöyle devam etti: "Burada temelde ihtiyaçlar neler olabilir diye baktığımızda, evrak basımının ortandan kalkması ve dokümanların dijital ortamda hareket edebilmesini sağlayacak adımların atılması lazım. Sigortalılarımıza vermekle yükümlü olduğumuz bir takım bilgilendirmelerin dijital ortamda yapılıyor olmasının önünün açılmasını bekliyoruz. Poliçe süreçlerinin dijitalleşmesi konusunda bir takım adımlar beklentilerimiz arasında. Ekspertiz raporları, faturalandırma süreçlerinin tamamen dijitalleşmiş ortamlarda yapılmasının önünün açılması konusunda girişimlerimiz var. Türkiye'nin bir çok ülkede olmayan dijital bir devlet yapısı var. E-devlet yapısının içerisinde biz de sigorta sektörü olarak yerimizi almak ve buradan yapılan tüm işlemlerin de evrak tevsiki ve kanıt dokümanı olarak sunulabilmesinin önünün açılması ciddi anlamda bizi dijitalleşme konusunda rahatlatacaktır diye düşünüyoruz."

'Sigorta sektörü dijitalleşme çerçevesinde attığı tüm adımların karşılığını alıyor'

Sigorta sektörünün teknolojik alt yapısının da katkısıyla 2020 yılında yüzde 20'lik bir prim büyümesine imza attığını belirten Özgür Obalı şöyle devam etti: "Bunu sağlayan etmenler ne diye bakacak olursak; robotik otomasyon özellikle hasar süreçlerinde, ihbar süreçlerinde müşterilerimize daha hızlı dönebilmemizi sağlayan elimizde önemli bir enstrüman oldu. Bu dönemde şirketlerimiz, bizi zorlayan şartların da gerektirdiği hızlı gelişen bir alan olan görüntü tanımayla hızlı bir hasar tespit sürecini yürürlüğe koyabildi. Araçlardan ev sigortalarına kadar bir çok yerde sigortalılarımız hiç bir temas olmadan sadece cep telefonları ile ya da dijital bir takım mecralar çerçevesinde çektikleri görüntüleri şirketlerimize ulaştırarak hasar dosyalarını açtırabildiler. Bunun için altyapılarımız hazırdı. Görüntü tanıma uygulamalarını çok yoğun bir şekilde kullandık. Uzaktan doktor desteği ya da tıbbı destek gibi bir çok alandan bahsedebiliriz. Dolayısıyla sigorta sektörü dijitalleşme çerçevesinde attığı bütün adımların karşılığını yıl içerisinde aldı. Ama yeter mi derseniz daha yetmez. Yapacak çok şey var aslında."

'En değerli varlığımız verimiz'

TSB'nin 2020 yılında hayata geçirdiği 5 yıllık stratejik hedef çalışmasında 14 tane stratejik inisiyatif belirlediklerinin altını çizen Obalı, bu inisiyatiflerden iki tanesinin dijitalleşme ve veri analitiği olduğunu söyledi. Bu çerçevede TSB'nin iç organları nezdinde de komite oluşturduklarını ifade eden Obalı, "Burada stratejimizi dijitalleşme ve veri analitiği çerçevesinde ciddi anlamda bir yol haritasına dönüştürüyor olacağız" dedi. "Bizim en değerli varlığımız verimiz" diyen Obalı, sigorta sektörünün ciddi bir verinin üzerinde oturduğunu vurguladı. Bu veriden kamuoyunun yararına ciddi anlamda faydalanılabileceğini ifade eden Obalı, "Buradan ciddi trend analizleri, davranış paternleri çalışılabilir. Ürün tasarlamada bunlar kullanılabilir. 'Bu veriler sigortalılarımızın faydasına nasıl kullanılabilir' diye kafa yoruyoruz. Dolayısıyla veriyi daha iyi nasıl analiz edebilecek merkezi yapıları oluşturacak ve daha güvenli sigorta hizmetlerini sigortalılara sunulması konusunda projelerimiz devam ediyor. Bunlar bir tanesi e-devlet entegrasyonları. Sigortalılarımız artık tüm poliçelerini e-devlete girdikleri zaman şartlarından prim tutarına kadar hepsini görebiliyorlar. Dolayısıyla burada ciddi bir bilgilendirme var. Ayrıca bu süreci kağıttan kurtarmış olduk. Yine vatandaşlarımızın e-devlet üzerinden DASK'a hasar ve ihbar başvurusun önünü açtık. Bunu farklı branşlar için de çoğaltmayı hedefliyoruz" diye konuştu.