Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji ‘Sigortada gücü tüketiciye vermek istiyoruz’

'Sigortada gücü tüketiciye vermek istiyoruz'

Amaçlarının sigortacılığı daha basit ve erilişilebilir hale getirmek olduğunu belirten Sigortam.net CEO'su Bora Uludüz, "Aslında bir nevi gücü kullanıcıya vermek istiyoruz. Tüketiciye daha fazla güç sağlamak üzerine bir yapımız var" diye konuştu.

Giriş: 17 Mayıs 2022, Salı 08:23
Güncelleme: 17 Mayıs 2022, Salı 08:35

Sigorta sektörünün ilk insurtech şirketi olduklarını söyleyen Sigortam.net CEO'su Bora Uludüz, amaçlarının sigortacılığı daha basit ve erilişilebilir hale getirmek olduğunu belirtti. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Uludüz, sigorta sektörünün bir çok sektöre göre daha karmaşık ve anlaşılması zor bir sektör olduğunu belirterek; “Ürünler biraz daha kompleks ve içeriği oldukça zengin. İnsanların iyi anlayarak farkında bir tercih yapmaları çok çok değerli. Dijitalin ve teknolojinin getirdiği şeffaflığı müşteriye çok iyi hissetirmek gerekiyor. Biz de çalışmalarımızda herkes çok iyi anlasın ve doğru kararlar versin şeklinde yaklaşıyoruz. Aslında bir nevi gücü kullanıcıya vermek istiyoruz. Tüketiciye daha fazla güç sağlamak üzerine bir yapımız var” diye konuştu.

‘Insurtech alanında daha fazla girişim olmalı’

Teknoloji şirketlerinin hizmetlerin daha hızlı, daha kolay ve daha ucuz olmasını sağladıklarını belirten Uludüz, sigorta dünyasında da insurteclerin bu üç tane başlık etrafına değer yaratmaya çalıştıklarını vurguladı. Açıklanan resmi bir veri olmadığını ancak kendi ölçümlerine göre sektördeki dijitalleşmenin geldiği noktanın yüzde 8-10 civarında olduğunu ifade eden Uludüz, bunun yeterli ve iyi bir seviye olmadığını vurguladı. Banacılıkta dijitalleşme oranın yükseliğine dikkat çeken Uludüz, sigorta sektöründe de benzer oranlara ulaşmanın mümkün olabileceğini kaydetti. Dünya genelinde 2021 yılında insurtech girişimlerine 16 milyar dolar yatırım yapıldığını belirten Uludüz, bugüne kadar bu alanda 30’dan fazla unicorn (Değeri 1 milyar doları aşan girişim) olduğunu söyledi. Türkiye’de sigorta teknolojilerinin fintech altındaki dördüncü büyük dikey olduğunu ifade eden Uludüz, bu alanda bugüne kadar kurulmuş 58 tane girişim olduğunu kaydetti. Bu alanda rekabetin daha da fazla artması gerektiğini düşündüklerini vurgulayan Uludüz, “Çünkü müşteri için sağlanabilecek çok fazla fayda var. Bu alanda daha fazla yatırım gelmesi konusunda hem istekliyiz hem de ümitliyiz” dedi.

‘Hasar anında 3 saniyede çağrı merkezi yetkilisine ulaşabileceğiniz bir yapı kurduk’

“Inovasyon bizim işimizin olmazsa olmazı” diyen Uludüz, 22 tane sigorta şirketi ile çalıştıklarını ve bugüne kadar 7 milyondan fazla müşteriye hizmet verdiklerini söyledi. Geçen sene karekod ile teklif alma özelliğini hayata geçirdikleri belirten Uludüz şöyle devam etti: “Kullanıcılar araç ruhsatlarındaki karekodu okutarak hiç beklemeden hızlı bir şekilde teklife ulaşabiliyor. Saniyeler içierisinde poliçe işlemini bitirebiliyor. Hızın ve deneyimin çok önemli olduğu bir diğer alan da hasar. Hasar muthemelen sigorta dünyasındaki en önemli deneyimdir. Hasar tarafında bütün iş akışlarımızı ve organizasyonumuzu değiştirdik. Süreçlerimizi çok daha basit hale getirdik. Otomatikleştirdik, hızlandırdık. Bugün çarı merkeimizi arayan müşterilerimizin çağrılarına orrtalama 3 saniyede yanıtlıyoruz.”

‘İnsanlar sigorta yaptırırken gözü kapalı şekilde en ucuza gitmek istemiyor’

Yapay zekanın bu işin çok önemli bir parça olduğunu yaptıkları işin çok merkezinde bulunduğunu ifade eden Uludüz, mart ayında web sitelerini yenilediklerini belirtti. Yaptıkları işin merkezinde bilgiler alındıktan sonra müşterilere tekliflerin gösterilmesi olduğunu vurgulayan Uludüz, “Müşteri bilgilerini girdiğinde biz kasko olsun, trafik sigortası olsun, sağlık sigortası olsun, 22 şirketten 20-30 tane teklifi sıralıyoruz. Müşteri karşısına bu kadar çok teklif çıktığı zaman bunları nasıl karşılaştırması gerektiğini bilmiyor. Sadece fiyata bakmak yeterli değil. Çünkü sigorta emtia bir ürün değil. Aslında ürünler ve teklifler arasında farklar var ve bunlar bir kaza ya da sorun anında hayati önem taşıyabilir. Biz geliştirdiğimiz yapay zeka bazlı algoritması ile web sitemize üç tane kart koyduk. En ucuz, en kapsamlı ve bir de ikisinin ortasında, bu yapay zeka algoritmasının en çok değer yarattığı kısım, ‘en iyi fiyat performans ürünü’ tekliflerini sunuyoruz. Yani biz arka planda gelen 20-30 teklifi skorluyoruz, niteliklerine göre, teminatlarına göre o kişi özelinde yapay zeka ile sınıflandırıyoruz. Fiyatla karşılaştırıyoruz ve ikisi arasındaki en iyi denge olan teklifi yukarı çıkarıyoruz. İki aydır bu uygulamayı yapıyoruz ve bugün baktığımızda bu üç kartın toplam satışlarda tercih edilme oranı yüzde 80-85 seviyelerine geldi. Ortadadaki ‘en iyi fiyat performans’ kartının tercih edilme oranı yüzde 60’ın üzerine çıktı. Bu çok değerli bir veri. Bu da gösteriyor ki aslında insanlar sigorta tercih ederken gözü kapalı bir şekilde en ucuza gitmek istemiyor. Doğru, akıllı alışveriş yapabileceği bir üürn istiyorlar” diye konuştu.