Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Şimşek: Aylık gıda enflasyonu 4 yıl sonra negatif oldu

Şimşek: Aylık gıda enflasyonu 4 yıl sonra negatif oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Gıda enflasyonunun 4 yıl sonra negatif olduğunu söyleyen Bakan Şimşek "Yıl sonunda enflasyonun tahmin aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da konu hakkında değerlendirmede bulundu.

Giriş: 03 Eylül 2024, Salı 11:45
Güncelleme: 03 Eylül 2024, Salı 12:54

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyon verilerini X hesabından değerlendirdi.

Dezenflasyonun belirginleştiğini kaydeden Bakan "Yıllık enflasyon son 3 ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 gerçekleşti. Geçici unsurların da etkisiyle aylık enflasyon ağustosta yüzde 2,5, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç ise yüzde 1,4 gerçekleşti. Aylık gıda enflasyonu 4 yıl sonra negatif oldu." dedi.

Güçlenen finansal istikrar, ekonomideki dengelenme ve beklentilerdeki iyileşmenin etkisiyle son çeyrekte aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş beklediklerini kaydeden Bakan Şimşek "Böylece yıl sonunda enflasyonun tahmin aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz. Program hedeflerine ulaşma konusunda kararlılığımız aşikâr. Düşen enflasyon, finansal istikrar ve dengeli büyüme ortamında özel sektörümüzün maliyet ve stok yönetimini iyileştirirken verimlilik, inovasyon ve yüksek katma değerli üretime odaklanması önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Yılmaz'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da X hesabından yaptığı paylaşımda enflasyon konusunda elde edilen pozitif sonuçların refah seviyesi ve gelir dağılımı üzerindeki etkilerinin önümüzdeki dönemde görülmeye başlanacağını söyledi.

Yılmaz şu açıklamayı yaptı;

"Enflasyonist baskıların azalmasının etkisiyle TÜFE ağustos ayında yüzde 2,47 oranında arttı. Gıda fiyatlarının düşmesi, döviz kurundaki ılımlı seyir ve yurtiçi talebin artış hızının yavaşlaması aylık enflasyonun bir önceki aya kıyasla düşük gelmesinde etkili oldu..

Enflasyonla mücadele konusunda ekonomik programımızı kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz. Güçlü siyasi ve sosyal sahiplenme ile enflasyonda sağladığımız sonuçlarla öngörülebilirliği arttırıyor, istikrar içinde büyüme hedefimize katkıda bulunuyoruz. Enflasyon konusunda elde ettiğimiz pozitif sonuçların refah seviyesi ve gelir dağılımı üzerindeki etkilerini de önümüzdeki dönemde görmeye başlayacağız. Açıklayacağımız güncellenmiş OVP ile mal ve hizmet piyasalarının daha etkin işlev görmesini sağlayacak ve piyasada rekabeti artıracak politikalar vasıtasıyla enflasyon üzerindeki ataleti kırmayı ve uzun dönemli beklentileri iyileştirerek dezenflasyonun reel ekonomi üzerindeki maliyetini hafifletmeyi amaçlıyoruz."