Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Sinovac aşısının Brezilya’daki genel etkinliği %50,4

Sinovac aşısının Brezilya'daki genel etkinliği %50,4

Sinovac aşısının Brezilya'daki genel etkinliği yüzde 50,4 ölçüldü. Yeni veriler Çin aşısı hakkındaki kafa karışıklığını artırdı. Çok hafif vakalar hariç Brezilya deneyinde etkinlik yüzde 78 kaydedildi

Giriş: 13 Ocak 2021, Çarşamba 10:16
Güncelleme: 13 Ocak 2021, Çarşamba 10:16

Brezilya yetkilileri, Sinovac Biotech Ltd’in ürettiği koronavirüs aşısının Brezilya deneylerindeki genel etkinlik oranını yüzde 50,38 olarak açıkladı. Oran, düzenleyici kuruluşlardan onay olmak için gerekli sınırın üstünde yer alsa da, geçtiğimiz hafta açıklanan yüzde 78 etkinlik oranının çok altında gerçekleşti.

Bloomberg’in haberine göre, Sao Paulo eyalet yetkilileri ve Butantan Enstitüsü araştırmacıları Salı günü, sonuçların tıbbi yardım gerektirmeyenler de dahil olmak üzere altı farklı kategoride değerlendirildiğini duyurdu.

Yetkililer yüzde 78 etkinlik oranının hafif, ılımlı ve ağır vakaları içerdiğini belirtti. Çok hafif vakaların da 13 bin gönüllüye eklendiğinde etkinlik oranının yüzde 50,4 elde edildiğini belirten yetkililer, deneyde koronavirüse yakalananların 167’sinin plasebo grubunda 85’inin aşı grubunda yer aldığını açıkladı.

“Aşı hastalığın yoğunluğunu düşürüyor"

Butantan Tıp Direktörü Ricardo Palacios, “Aşı hastalığın yoğunluğunu düşürüyor.” değerlendirmesini yaptı. Palacios çok hafif vakaların da testlere dahil edilmesinin, testlerin virüse açık tıbbi personelde yapılmasının ve iki doz arasındaki sürenin kısa tutulmasının etkinlik oranını düşürmesinde faktör olduğunu belirtti.

Palacios “Tüm olası zorlukları testlere ekledik. Eğer iki doz arasındaki süreyi kısaltırsanız aşının bağışıklık yaratma potansiyelini düşürmüş olursunuz.” ifadelerini kullandı.

Aşının yan etkileri

Moderna ve Pfizer deneylerinde denekler, bir ya da iki semptom göstermesi ve Kovid-19 testlerinin pozitif çıkması sonucu vaka olarak tanımlanıyordu. İki aşı da yüzde 90 üzeri etkinlik sağlamıştı. Ancak mesajcı RNA teknolojisini kullanan bu aşılar lojistik zorlukları ve daha pahalı olmalarıyla dikkat çekiyor.

Lokalize ağrı, Sinovac aşılarında en büyük yan etki olarak tespit edildi. Baş ağrıları ve yorgunluk da rastlanan yan etkiler arasında yer alırken, Butantan’a göre ciddi bir yan etkiye rastlanmadı. Plasebo grubundan yedi kişi hastaneye kaldırılırken, aşı grubundan hiç kimse hastaneye kaldırılmadı.

Butantan’a göre aşı ağır vakalardan kaçınmada yüzde 100 etkinlik sağladı. Ancak araştırmacılar ağır vaka sayısının az olduğu için istatistiksel olarak önem taşımadığına dikkat çekti.

Brezilya otoriteleri ve Dünya Sağlık Örgütü bir aşıya onay verilmesi için en az yüzde 50 etkinlik oranını şart koşuyor. Etkinlik oranı salgının durdurulması için nüfusun ne kadarının bağışıklık kazanması gerektiğine göre belirleniyor.