Advertisement
HABERLER ABONE OL

Şili, Sinovac aşısının Kovid-19 virüsünü önlenmede yüzde 67 etkili olduğunu duyurdu.

Araştırmada, Sinovac aşısının hastaneye yatışları önlemede yüzde 85, yoğun bakıma alınma riskini önlemede yüzde 89 ve ölümleri önlemede yüzde 80 etkili olduğu belirtildi.

Şili Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen araştırma, ülkenin kamu sağlık sigortası kapsamında 10,5 milyon kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Çin aşıları hakkında gelen son eleştiriler

Bloomberg'in haberine göre, nisan ayında yayımlanan Sinovac aşısının Brezilya'daki son test sürecinin detaylarını içeren araştırma, geçen yıl ortaya konulan aşının etkililiğinin yüzde 50'nin biraz üzerinde olduğu yönündeki bulguları doğrulamıştı.

Yüzde 50'lik etkililik seviyesi önde gelen ilaç regülatörleri tarafından aşılar için asgari etkililik seviyesi olarak biliniyor. Diğer Çin aşılarına ilişkin etkililik oranları yüzde 66 ile yüzde 79 arasında açıklanmıştı.

Çinli uzmanın açıklamaları sansürlendi

Çin Bulaşıcı Hastalıklar ve Kontrol Merkezi Başkanı George Fu Gao, The Paper gazetesine yaptığı açıklamada, Çin aşılarının “düşük koruma oranlarına karşı bir şeyler yapılması gerektiğini” söylemişti. Gao farklı aşı kombinasyonları ve doz sayısının artırılması gibi yöntemlerle etkinlik artışı sağlamanın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Sözleri sosyal medyada yayılan ve daha sonra sansüre uğrayan Gao, daha sonra Global Times’a sözlerinin yanlış anlaşıldığını, sadece aşıların etkililiğini artıracak yollara dikkat çekmek istediğini söylemişti.