Şirketler 2 bayramda 300 milyon TL'lik şeker satışı hedefliyor
Ekonomik dalgalanmanın etkisi ile düşen alım gücü ve enflasyon, şeker, sakız satışlarına da yansıyor, üreticilerin umudu bayram hareketliliğinde
Ekonomik dalgalanmanın etkisi ile düşen alım gücü ve enflasyon, şeker, sakız satışlarına da yansıyor, üreticilerin umudu bayram hareketliliğinde. Yılın ilk 4 ayında şeker ve sakız fiyatlarındaki yüzde 26'lara varan fiyat artışlarına karşılık, satışlar yüzde 18 daraldı. Önceki bayram dönemlerinde yüzde 20 oranında artan alışveriş rakamlarının piyasaları hareketlendirmesi beklenirken, şirketler iki bayram döneminde 300 milyon TL'lik şeker satmayı hedefliyor.
Yaklaşık 150 ülkede faaliyet gösteren Mondelēz International'ın, çatısı altında bulunan Kent markası ile bayram döneminde 20 bin noktada satışa hazırlandıklarını aktaran Mondelez International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, sektördeki gelişmeleri ve bayram dönemine dair hazırlıklarını değerlendirdi. Türkiye’deki hediyelik ve ikramlık bayram şekeri pazarının yaklaşık 300 Milyon TL olduğunu belirten İhsan Karagöz, piyasadaki daralmaya rağmen sadece Şeker Bayramı'nda satmak üzere 12 bin tonluk üretim yaptıklarını dile getirdi. "İç pazarda sakız pazarında yüzde 17-18 küçülme görüyoruz ilk 4 ayda. Şeker pazarına baktığımızda yüzde 10’lar civarında bir pazar daralması var. Fiyatlara ise enflasyon oranında yüzde 20’lik bir zam yaptık" bilgisini veren Karagöz, uzun tatil dönemi ile ekonomideki gelişmelerin bayram hedeflerini etkileyebileceğini kaydetti.
280 PAZARDA TEZGAH AÇACAK
50 ilde 280 kasaba pazarında bayram şekeri tezgahı açacaklarını dile getiren Karagöz, tüm standlarla birlikte Şeker ve Kurban Bayramı'nda 6500 kişiye ek iş sağladıklarını anlattı. 2 aylık satış için 10 aylık bir hazırlık sürecine girdiklerini anlatan Karagöz, 2 bayram döneminde 117 milyon TL'lik satış ile bayram şekeri pazarından yüzde 49'luk pazar payına sahip olduklarını belirtti. Karagöz, toplam satışlarının yüzde 46’sının sakızdan elde edildiğini bayram şekerinin yüzde 20, çikolatanın yüzde 15, günlük şekerin ise şirket satışlarının yüzde 13’ünü oluşturduğunu açıkladı. İhsan Karagöz, Mondolez International’ın geçen yıl 26 milyar dolar ciroya ulaştığını Türkiye’de ise 872 milyon TL’lik ciro ike kapattıklarını ve yüzde 21 büyüme yakaladıklarını iletti.
İHRACATI YÜZDE 47 ARTIRDI
2018’de 334 milyon TL’lik ihracat geliri elde ettiklerini ve 2017’ye göre yüzde 48’lik büyüme yakaladıklarını söyleyen Karagöz, Avrupa’dan ABD’ye Japonya’ya kadar 50’den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını anlattı. Karagöz Fransa’da Mondelez’e ait sakız fabrikasının Gebze’ye taşındığını ve bu dönemde ihracata büyük katkı sağladığını dile getirdi. Karagöz, “Ciromuzun 3’te 1’i ihracattan geliyor. Biz özellikle piyasaların çalkantılı olduğu bu dönemde ülkemizin uluslararası ekonomik düzeyine daha da katkıda bulunmak için ihracata ağırlık vermeye başladık. Geleneksel Türk markalarında direk ihracatımız yüzde 50 arttı" diye konuştu.
PAZAR 12 MİLYAR DOLAR
Çikolata bisküvi, sakız ve şekerde 12 milyar TL’lik bir pazara ulaşıldığını aktaran Karagöz, bu yıl ihracatta çift haneli büyüme hedeflediklerini aktardı. “Ayağımızı gaz pedalından çekmemeye çalışıyoruz. Türkiye’ye döviz kazandırmak istiyoruz ve yurt içindeki kur etkisi nedeniyle döviz kazanmak istiyoruz” diye konuşan Karagöz, toplum olarak zor bir zamandan geçildiğini ve ürünlere zam yapmamaya çalıştıklarını dile getirdi. Karagöz, Mondelezin uluslararası bağlantıları sayesinde Türkçeden kur ne olursa olsun ihracat yaptıklarını ve kur riskini dışarı çıkardıklarını sözlerine ekledi.
HARCAMALARIN YÜZDE 10'U RAMAZAN'DA GERÇEKLEŞİYOR
Bayram döneminde hızlı tüketim harcamalarının yüzde 10’unun Ramazan döneminde gerçekleştiğini ve harcamaların yüzde 20 artış gösterdiğini dile getiren Mondelez International Türkiye Sakız ve Şeker Kategori Lideri Doğuş Kezer, her eve yıllık 2.2 kilogram bayram şekeri girdiğini dile getirdi. Kezer, toplam bayramlık ve ikramlık şeker pazarının 300 milyon TL olduğunu anlatan Kezer, şöyle devam etti: "Her yıl 20 bin satış noktasıyla 50 şehirde 280 kasaba pazarına ulaşacağız. Hızlı tüketi kategorisi yüzde 4-5 daralıyor fiyat artışları yüzde 20 sevişesinde. Sakız ve şeker kategorisinde ise toplam sektörde yüzde 26’lık fiyat artışa karşılık yüzde 5’lik daralma söz konusu."