Haberler

Şirketlerin ticari defterlerini elektronik ortamda tutması artık zorunlu

  • Şirketlerin pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin elektronik ortamda tutmaları zorunlu hale getirildi.

Giriş: 20 Eylül 2025, Cumartesi 10:42
Güncelleme: 20 Eylül 2025, Cumartesi 10:42

Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “İşletmenin Muhasebesiyle İlgili Olmayan Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan değişiklikle, tebliğ kapsamındaki şirketlerin pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterlerini elektronik ortamda tutmaları zorunlu hale getirildi.

Fiziki defter tutarken elektronik defter yükümlülüğü kapsamına giren şirketlerin, bu yükümlülüğün başladığı tarihten itibaren notere başvurarak fiziki defterlerin kapanış tasdikini yaptırma süresi 2 aydan 6 aya çıkarıldı.

Yönetim kurulu karar defterini elektronik ortamda tutmaya başlayan şirketlerin, bu defteri yeniden fiziki ortamda tutmak istemeleri durumunda ve buna dair yönetim kurulu kararını Ticaret Bakanlığı’na sunmaları halinde, ilgili defter sistem üzerinde kapatılacak ve fiziki defterin açılış onayı, Bakanlığın verdiği belge doğrultusunda noter tarafından yapılacak.