Advertisement
HABERLER ABONE OL

BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Şişecam yılın ikinci çeyreğinde analist beklentilerini aşan bir performans kaydetti.

Şirket ikinci çeyrekte 5,38 milyar liralık net dönem kârı elde etti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi net dönem kârının ikinci çeyrekte 3,98 milyar lira olarak gerçekleşmesi yönündeydi.

Şişecam geçen yılın aynı döneminde 1,39 milyar liralık net dönem kârı açıklamıştı.

Şirketin satışları ise analist beklentilerine paralel gerçekleşti. Şirket aynı dönemde 23,3 milyar liralık satış gelirine imza attı. Geçen yılın aynı döneminde şirketin satışları 7,09 milyar lira olarak kaydedilmişti.

İkinci çeyrek sonu itibarıyla konsolide FAVÖK marjı yüzde 30 oranında gerçekleşti. 2022 Yılı haziran sonu itibarıyla 11,89 milyar TL seviyesinde konsolide FAVÖK hacmine ulaşıldı.

İkinci çeyrekte konsolide gelirlerin dağılımında öne çıkan kategorilere bakıldığında; mimari cam segmenti yüzde 218, otomotiv cam yüzde 110, cam ev eşyası yüzde 134, cam ambalaj yüzde 135 ve kimyasallar segmenti yıllık yüzde 424 oranında artış gösterdi.

Yılın ilk 6 ayında 40,2 milyar TL'lik satış

Şirket Ocak-Haziran döneminde 8,96 milyar TL kâr elde etti.

Yılın ilk yarısı itibariyle şirketin konsolide net satışları ise, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 215 artarak 40,23 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin brüt kâr marjı yüzde 39, brüt kârı ise 15,64 milyar TL oldu.

Ocak–Haziran 2022 döneminde yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşlarında 2,9 milyon ton cam üretimi 2,4 milyon ton soda külü ve yaklaşık 2,1 Milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleşti.

Bu dönem içerisinde toplam 2,8 milyar TL tutarında yatırım harcaması yapıldı.

Şişecam Grubu yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteren kuruluşları tarafından 1 Ocak-30 Haziran 2022 döneminde, 4,8 milyar ruble, 5 milyar TL, 52,2 milyon euro ve 92,9 Milyon dolar yeni kredi kullandı. Bunun yanında 8,8 milyar ruble, 92,9 milyon euro, 2,3 milyar TL ve 3,3 milyon dolar kredi ödemesi yaptı.

Hisse geri alım programı kapsamında Şişecam, 85,45 milyon TL nominal değerli 8,54 milyar adet hissenin geri alımını tamamladı. Alınan karar kapsamında 30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla takası tamamlanan işlemler esas alındığında, şirket sermayesinin yüzde 2,79’una denk gelen toplam 85,45 milyon TL nominal değerli pay işlem maliyetleri dahil toplam 1,18 milyar TL bedel ödenerek geri alındı.

Dünyada cam sektörü büyümeye devam etti

Dünya cam sektörü global ekonomiye paralel bir gelişmeyle yılda ortalama yüzde 2-4 düzeyinde büyüyor.

Bu üretimin yüzde 46’sını düzcam, yüzde 38’ini cam ambalaj, yüzde 8’ini cam ev eşyası, yüzde 8’ini cam elyaf tarafından oluşuyor. 2022 yılında ise sektörel anlamda büyüme hız kazanırken artan maliyetlerin etkisi ile üreticilerde daralan kâr marjlarının baskısı odak konular arasında yer alıyor.

Cam üretiminin enerji yoğun bir sektör olduğu için enerji verimliliği adına yapılan gelişmelerin 2022’de de rekabet gücünü belirleyen önemli unsurlar arasında yer alması bekleniyor.

Türkiye’de ise Ocak-Mayıs dönemine göre cam ihracatına miktarsal bazda bakıldığında; düzcam tarafında 262 bin ton, cam ev eşyasında 82 bin ton, cam ambalajda 191 bin ton, cam elyafta 43 bin ton ve diğer alanda 13 bin ton olurken, tüm kalemlerde geçen yılına göre artış yaşandı.

Elverici: Bütüncül bir kalkınma yaklaşımıyla büyüdük

İkinçi çeyrek verilerini değerlendiren Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, 2022 yılının ilk yarısında dünyanın içinde bulunduğu ekonomik ve jeopolitik riskler ile yüksek enflasyon ve tedarik zinciri sorunlarının ülke politikalarını ve iş dünyasını şekillendirmeye devam ettiğini belirtti.

Görkem Elverici, Şişecam’ın her dönem olduğu gibi 2022 yılının ilk yarısında da büyüme hamlelerini risk ve fırsatları değerlendiren ve tüm ekosistemini kapsayan bütüncül bir kalkınma yaklaşımı ile sürdürdüğünü vurguladı.

Elverici, sektördeki ihtiyaç ve talepleri yakından takip ettiklerini ve bu doğrultuda yeni yatırımları devreye aldıklarını dile getirerek, "Hızla büyüyen güneş enerjisi sektöründe ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek, yükselen talebe cevap vermek amacıyla Mersin’de halihazırda sürdürdüğümüz yeni düzcam hattıyla aynı sahaya yeni bir buzlu cam fırını ve işleme hattı yatırımı kararı aldık. İşletme sermayesi dahil yaklaşık 3,4 milyar TL (185 milyon avro) değerindeki bu yeşil saha yatırımıyla bir yandan enerji camları pazarının büyümesine katkıda bulunurken diğer yandan da sektörde ortaya çıkabilecek arz açığını kapatmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.