Sosyal konut projesi konut piyasasını nasıl etkileyecek?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023-2028 arasını kapsayan süreçte 500 bin sosyal konut yapmayı hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, yeni sosyal konut projesi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 250 bin konut amaçlı arsanın da satılacağını, 50 bin işyerinin tamamlanacağını ifade etti. Sosyal Konut Projesi'nin detaylarının açıklanmasının ardından gelen yorumlar şöyle oldu...
Bloomberg HT yayınına katılan İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman Sosyal Konut Projesi'ne dair değerlendirmesinde, "Son derece önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. Fiyat ve kiralardaki artış nedeniyle önemli ölçüde belli gelir gruplarının konuta erişimi çok zorlaşmıştı. En azından alt gelir gruplarına yönelik olarak, sosyal devletin bir gereği olan politikalar olarak görüyorum. 250 bin konuttan 2+1’ler ve 3+1’ler için tespit edilen peşinat makul, taksitler ise çok makul. Örneğin 2+1’lik bir konut için 2 bin 280 liralık bir taksit, bugün için kira rayiçlerinin bile üçte biri düzeyinde." yorumunda bulundu.
"Fiyatlarda kısmi bir etkisi olur"
Büyükduman, "İlk etapta tahminen az 200-250 milyar TL’lik bütçeye bir ödenek konması gerekecek. Bu da GSYH’nın yüzde 4’lük gibi bir kısmını oluşturuyor. 2023 yılı için önemli bir kaynak aktarımı ile karşı karşıya kalacağız.
Kira fiyatlarının aşağı geleceğini söyleyemeyiz; çünkü kira hemen, bugün lâzım olan bir şey ve bu konutlar 2 yıl sonra devreye gireceği için 2 yıl boyunca kira fiyatlarında bir düşüş bekleyemeyiz. Öte yandan fiyatlar üzerinde kısmi bir olumlu etkisi olacaktır." şeklinde konuştu.
"Maliyet arttığı sürece, düşüş beklemek gerçekçi olmaz"
Emlakjet CEO’su Tolga İdikat Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmesinde “İnşaat maliyetlerini TÜİK yeni açıkladı. Temmuz verilerine göre inşaat maliyetlerinde yüzde 115’e yakın bir artış var. İşçilik yüzde 84 artarken, hammadde malzemelerinde yüzde 126’lık bir artış söz konusu. Bu maliyetler arttığı sürece toplu inşaat sektöründe, konut fiyatlarında bir düşüş beklemek çok gerçekçi olmaz.
Kalıcı bir düşüş için bu enflasyonist ortamın biraz daha azalması, hammadde üretiminin, arz talep dengesinin oturması faydalı olacaktır. Öte yandan bu proje tabii ki arz talebinde ciddi bir artış sağladığı için mutlaka bu konuya yardımcı olacaktır." dedi.
"Ekonomiye katma değer sağlayacak bir proje"
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Erdoğan'ın açıkladığı projenin, hem dar gelirli vatandaşın konut sıkıntısına çözüm olacağını hem de oluşturacağı istihdam ve pek çok sektörde sağlayacağı hareketlilikle ekonomiye katma değer sağlayacağını duyurdu.
Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
"Projenin konutla sınırlı kalmayıp, işyeri edinme imkanı sunmasını ayrıca değerli buluyoruz. Belirlenen satın alma kriterleri, 81 ile yayılan kapsayıcılığı ve öncelikli kategorileri ile önemli bir etki yapacak. Atılan bu güçlü temel ülkemize hayırlı olsun."