Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Soya fasulyesi, Güney Amerika'nın bazı bölgelerindeki sıcak ve kuru havanın desteğiyle Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Tahminci teknoloji şirketi Maxar'a göre, Arjantin'deki sıcaklıklar son günlerde 38 dereceyi aştı. Sıcaklıkların önümüzdeki iki hafta boyunca "normalin oldukça üzerinde" kalması beklenirken hava durumunun yeni ekilen soya ve mısır üzerindeki stresi artıracağı değerlendiriliyor. Ülkeyi saran kuraklık, buğday mahsulünü şimdiden azaltırken bu dönemde çok az bir rahatlama bekleniyor.

Yine de, erken mahsul tahminleri komşu Brezilya'da yüksek gelirken bu durumun küresel arza yardımcı olabileceği belirtiliyor. Talep tarafında ise, ham petrol fiyatları yükselişini üçüncü güne taşıdı ve bu da mahsul bazlı biyo yakıtlara olan ilgiyi artırabileceği kaydedildi.

CHS Hedging geçtiği bir notta, "Brezilya'nın mahsulü güçlü görünmeye devam ediyor ve tahminler 150 milyon metrik tonun üzerinde, Arjantin ise kuraklık yaşıyor ve bu da üretim endişelerine neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Soya fasulyesi, daha önce 22 Eylül'den bu yana en yüksek seviye olan 14 bin 7275 dolara dokunduktan sonra, Chicago Ticaret Borsası'nda yüzde 0,8 artışla kile başına 14 bin 7175 dolara yükseldi. Mahsul bu yıl yüzde 10 artarken art arda dördüncü yıllık yükselişine hazırlanıyor.