SPAC nedir? SPAC furyası son mu buluyor?
Özel amaçlı satın alma şirketlerine (SPAC) yapılan yatırımlar, 2020 yılında faizlerin sıfır hatta negatif olmasıyla beraber ciddi bir artış kaydederken akıllara balon oluşup oluşmadığına dair soru işaretlerini getirdi. Peki son günlerde çok konuşulan bu şirketler nasıl çalışıyor, neyi hedefliyor?
Özel amaçlı satın alma şirketlerinin (SPAC) sayısı 15 ayda 474’e çıkarken toplamda 156 milyar dolar para topladılar.
Finans uzmanlarıysa bu yeni akımın sonunun kötü bitebileceği konusunda uyarıyor. SPAC’ların yatırımcıları arasında hedge fonlarından bankacılara ve avukatlara kadar birçok kişi bulunuyor ve bunların hepsi absürd derecedeki değerlemelere işaret ediyor.
1) SPAC nedir?
Özel amaçlı satın alma şirketleri, birleşme ve satın alma işlemlerini gerçekleştirmek için para toplamak üzere kurulmuş finansal kurumlardır.
2) SPAC'lar ne zaman ortaya çıktı?
SPAC’lar ilk olarak 1980’li yıllarda ortaya çıktı ve neredeyse ‘penny stock’ olarak bilinen en düşük kaliteli hisse senetleriyle aynı muameleyi gördü. Şimdilerdeyse ticaret anlaşması uzmanlarının para toplamak için başvurduğu son çarelerden biri.
2019 yılında 59 adet SPAC 13,6 milyar dolar toplayabilmişken, 2020 yılında bu SPAC'ların sayısı 248’e ve topladıkları miktar ise 83,3 milyar dolara ulaştı.
3) Piyasada hangi boyutlara ulaştı?
2021 yılı başından bu yana ise SPAC’ların sayısı 226’ya ve topladıkları paranın miktarı da 73 milyar dolara ulaştı bile. Şu anda SPAC’lar bu yılki halka arz piyasasının yüzde 70’ini oluşturuyorlar.
Bu artışta Kovid-19 salgınının ve sıfır hatta negatif faizlerin önemli bir rolü bulunuyor.
Kerrisdale Capital Management Yatırım Müdürü Sahm Adrangi ise SPAC’ların artan sayısıyla ilgili, “İnsanlar çok fazla para kazanıyor ve bunun sürdürülebilir olmadığının farkında değiller” diyor.
Bloomberg Muhabirlerinden Chris Bryant ise SPAC’ların performansını ölçen IPOX SSPAC endeksi’nin Şubat ayındaki zirvesinden yüzde 20 gerilediğini belirterek boğa piyasasının sona erdiğini ifade ediyor. “Her hisse deliliğindeo lduğu gibi fiyatlar temel göstergelerden kopuktu” diyen Bryant, yatırımcıların spekülatif hisselere olan iştahının azaldığını da vurguluyor.