Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell’ın piyasalardaki volatiliteyi artırması beklenen Jackson Hole konuşması öncesi bazı Fed üyeleri bankanın mesajlarındaki şahin tonu yükseltti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, banka olarak yükselen enflasyon karşısında çabuk hareket etmeleri gerektiğini, politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 3,75-4’e yükseltmeleri gerektiğini belirtti.

Bullard, CNBC’ye yaptığı açıklamada “Önden yüklemeli faiz artırımından yanayım. Faiz artışlarında geç kalmak yerine erken davranmayı tercih ederim. Şu an (fonlama maliyetinde) yüzde 2,33’teyiz. Bu yeterli değil” diye konuştu.

Bullard’dan önce Bloomberg TV’ye konuşan Kansas City Fed Başkanı Esther George da faizlerde bir süre yüzde 4’ün üstünde kalınması gerektiğini vurguladı. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da faizlerin ekonomik aktiviteyi kısıtlayıcı seviyelere çıkması gerektiğini belirtti.

Eylül ayında Fed’in 50 mi 75 baz puan mı faiz artırımı yapacağı ve bu yönde Powell’ın bir mesaj verip vermeyeceği de merak edilen konulardan biri.

Harker 50 baz puanın güvercin bir adım olarak görülmemesi gerektiğini söyledi ve 1983’ten bu yana Fed’in 86 faiz artışından 75’inin 50 baz puan altında olduğunu hatırlattı. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic iki seçeneğe de eşit mesafede olduğunu belirterek “Mevcut durumda yazı tura atabilirim” dedi. Fed, 20-21 Eylül faiz toplantısı öncesi ağustos enflasyon ve istihdam verilerini görecek.