Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelecek ayın başında gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimleri civarı ve sonrasındaki volatilite sadece hisse senedi piyasası yatırımcılarını ilgilendirmiyor.

Seçim gecesi açık olmayan sonuç ve hatta tartışmalı bir sonuç da Döviz analistlerini tedirgin ediyor. Ancak Demokrat aday Joe Biden'ın ya da Başkan Donald Trump'ın herhangi birinin seçim zaferinin ardından doların nihai yönü, Standard Bank'ın döviz gözlemcisine göre, muhtemelen aşağı olacak.

Standard Bank G-10 strateji başkanı Steve Barrow, hazırladığı notta, "Bizim görüşümüze göre, Biden muhtemelen kazanacak ve yatırımcılar, hem seçim sonuçlarından hemen sonra ve hem de uzun vadede, daha zayıf bir dolar için pozisyon almalı" dedi.

Barrow, "Ancak Trump'ın sürpriz yapması durumunda dolar ilkin, kısmen Başkan'ın vergi indirimi gündemi ve kısmen ilk görev döneminde uyguladığı 'mücadeleci uluslararası politika'nın devam edeceği korkusuyla gelebilecek güvenli liman alımlarından dolayı muhtemelen yükselecek" değerlendirmesinde buludu.

Ancak Barrow, bu senaryoda dahi, doların gücünün muhtemelen devam etmeyeceğini ve ABD para biriminin Trump'ın başkanlığında muhtemelen daha da zayıflayacağını kaydetti.

Barrow'un analizine göre dolar her iki durumda da aşağı yönde hareket edecek.

Neden böyle? Barrow, Kovid-19 pandemisinin, "Beyaz Saray'ın anahtarlarının kimde olacağının önemini aşan" bir ulusal ve küresel acil durum yarattığını kaydetti.

Barrow, krizin mirasının içeriden finanse edilmeyecek büyük bir bütçe açığı olacağını ve bu nedenle, ABD faizlerinin diğer gelişmiş ülke faizlerine karşı avantajının büyük kısmını yitirdiği bir dönemde büyük çaplı sermaye akışlarına ihtiyaç duyulacağını, hisse senetlerinin ise diğer ülkelerdeki piyasalar ile karşılaştırıldığında çok yüksek seviyelerde olduğunu belirtti.

Dolar Perşembe günü, Kovid-19 vakalarındaki artışın bazı Avrupa ülkelerinde kısıtlamalrın sıkılaştırılmasına neden olması ile birlikte gelen güvenli liman alımları ile yükseldi. ABD para biriminin 6 önemli para kaşırısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi yüzde 0.4 yukarıdaydı.

Dolar bu yılın büyük kısmında baskı altındaydı ve endeks sene başından bu yana yüzde 2.7 geriledi.

Marketwatch