Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selen Okay Akçalı katıldığı Bloomberg HT yayınında "Kadının yanında durmayı bilen bir erkeklik anlayışının inşaası için çabalıyoruz" dedi.

Yanındayız Derneği'nin kadın liderliğini destekleyen çok güçlü ve etki alanı yüksek erkeklerin kurduğu bir dernek olduğunu ifade eden Akçalı "Üyelerimizin yüzde 80'i erkek ve son dönemde yüzde 20 kadın üye almışız. Türkiye'de ve Dünya'da toplumsal cinsiyet eşitliği dediğimizde çok kuruluş var. "Yanındayız" olarak kadın güçlendirmesi yapmıyoruz, erkek zihin dönüşüm süreci üzerine çalışıyoruz, bu şekilde diğer derneklerden ayrılıyoruz" şeklinde konuştu.

Akçalı ""Nur Ger Türkiye'deki kadın hareketinin öncü isimlerinden bir sanayici ve aktivist. Derneği de bir kadın liderliğinde 40 öncü erkek kuruyor. 2 dönem başkanlık yaptıktan sonra artık ileri nesil yöneticilere bırakmak adına bir karar alıyor. Sonrasında bir seçim sürecine girdik. Ben ve Yönetim Kurulu ekibimiz görevi devraldık" dedi.

Akçalı " Gündemimiz her zaman kadına, şiddete, tacize karşı farkındalık yaratmak ve eğitimler vermek oldu. Bu kapsamda çok proje ürettik ve üretiyoruz. Bu sene İsveç Başkonsolosluğu desteğiyle "Yerelde eşitiz" adıyla bir proje yaptık. Burada yerel yönetimler, belediyeler, onların çalışanları ve muhtarlara eğitimler verdik. Fransa Büyükelçiliğinin bizi fonlamasıyla da "Şiddete Yol Verme" adında bir proje gerçekleştirdik. Şimdi ise Frederick Norman Vakfı'nın bize destek verdiği bir projenin ikinci fazını yönetiyoruz. Türkiye'de 7 coğrafi bölgede tekstil şirketleri belirledik, oradaki tekstil işçilerine eğitimler veriyoruz" şeklinde konuştu.

3 ayda 3100 haneye ulaştık

Deprem bölgesi projesinden de bahseden Akçalı "Köylere gidip, psikososyal destek hizmeti veriyoruz. Bu konuda çok güvendiğimiz Oyun Terapileri Derneği'ni yanımıza aldık. İhtiyaçlar tarafında da birçok destek aldık. Fonlama tarafında da şirketlerden destek aldık. Fransa Konsolosluğu büyük maddi destek verdi. Bütün bu desteklerle köylere giden bir karavan yola çıkarıyoruz. 3 ayda 12 köye gittik ve 3100 haneye ulaştık" dedi.

STK'ların en büyük sıkıntısı finansman bulmak

Finansman bulmanın kolay olmadığının altını çizen Akçalı "STK'ların da en büyük sıkıntısı bu. Avrupa Ülkelerinin buradaki temsilcilikleri bizi fonluyor. Bağışlar ve üye gelirleri, sponsorluk gelirleri bizim için önemli. Global ortaklıklar ve işbirlikleri planlıyoruz. Biz buradaki know-how'ımızı ve veri setimizi Avrupa'ya taşımak istiyoruz. Avrupa'daki bize benzer örgütlerle işbirliği yapmak hatta antlaşmalar yapmak istiyoruz. Sene bitmeden önce Brüksel'e gideceğiz, orada Parlemento ile Komisyon ile görüşeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'de Avrupa'ya göre çok daha az STK olduğunu belirten Akçalı "STK'ların artması aslında şeffaf, hesap verebilen kurumların artması demek. Geliştirmek için neler yapılır derseniz; insan kaynağı, mekan, finansman desteği, mevzuat desteği ve gençlerin de STK'lara kazandırılması diye toparlayabiliriz" dedi.