Sukuk ihraçları yükselen petrolle rekor kırdı
Küresel sukuk ihracı petrolün yüzde 40 yükselmesiyle kayıtların tutulduğu 1999'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Türkiye ve Suudi Arabistan en fazla sukuk ihraç eden ülkeler oldu.
Küresel sukuk ihracı bu yıl en yoğun yılını yaşayarak rekor seviyelere ulaştı. HSBC Holdings Plc ve Deutsche Bank AG’den yetkililer sukuk ihraçlarındaki yükselişte ana etken olarak yüksek petrol fiyatlarını gösterdi.
En az bir yıl vadeli sukuk satışları 1999’dan bu yana en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirerek 24 milyar dolara yaklaştı. Suudi Arabistan ve Türkiye en büyük iki ihraççı olarak öne çıktı.
Perşembe günü gerilemiş olsa da bu yıl yaklaşık yüzde 40 yükselen petrol fiyatları islami finans alanında en büyük pazarlardan olan petrol üreten ülkelerdeki yatırımcıların ciddi kârlar elde etmesini sağladı.
Sabit getirili enstrüman piyasaları ABD’nin faiz artışıyla çalkalanırken, şeriat uyumlu borç senetleri yalnızca yüzde 4 gerileyerek yüzde 7 değer kaybeden yatırım yapılabilir dereceli küresel tahvillerden daha iyi bir performans sergiledi.
Bloomberg verilerine göre bu yılın en büyük sukuk anlaşmalarını düzenleyen HSBC’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Borç Sermaye Kapital Direktörü Khaled Darwish bu yılki performansla ilgili, “Sukuk için uzun süredir basılanmış talep ve likidite vardı ve bu durum, birincil ve ikinci piyasaların genelini etkileyen zorlu piyasa koşullarıyla birleştiğinde, geleneksel tahvil ihracına kıyasla sukuk ihracına olan ilgiyi artırıyor” ifadelerini kullandı.
Faizlerin arttığı bir dünyada, yatırımcılar çoğunlukla daha kısa vadeli borç senetlerini tercih ediyor ve bu da sukukun cazibesini artırıyor.
Bloomberg endekslerine göre küresel dolar sukuklarının vade ortalaması 4 yıl iken, farklı para birimlerinin yüksek dereceli küresel tahvillerin ortalaması yedi yıldan fazla.