Advertisement

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, Akıllı Tarım programına konuk oldu.

Nisan ayı süs bitkileri ihracatının yüzde 30 gerilediği, Mart-Nisan dönemindeki ihracatın yüzde 40 seviyelerinde düştüğü sektörün çok zor durumda kaldığını belirten Yılmaz, hem iç hem de dış pazardaki talebin azalmasıyla çiçek seralarının söküldüğünü, şu ana kadar süs bitkileri ürünlerinin yüzde 65'inin çöpe gittiğini dile getirdi.

İsmail Yılmaz, sektörün kaybının 1,5 milyar TL seviyesinde olduğunu kaydederek, açıklanan destek paketlerinden tıpkı tarım sektörünün diğer alanları gibi kendilerinin de yararlanamadığını söyledi.

Yılmaz, süs bitkileri üretim alanlarında daralma yaşandığını ve destek olunmazsa önümüzdeki yıl üretim alanlarına dikim yapılamamasından dolayı daralmanın devam edeceğini kaydederek, gelir kaybı yaşayan üreticilerin borçlarını ödeyemediğini ifade etti.

SEKTÖRÜN BEKLENTİ VE TALEPLERİ

İsmail Yıllmaz, sektör olarak talep ve beklentilerini şöyle özetledi: "Üreticilerin ayakta kalabilmesi ve bir sonraki sezona dikimlere devam edebilmesi için 'Üretime devam kredisi' altında sektöre bir kaynak aktarılması gerekiyor. Sektördeki bir çok üreticimizin Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankalarına borcu var. Söz konusu kredi ödemelerinin en az bir yıl süreyle faizsiz şekilde ertelenmesini talep ediyoruz. Kısa çalışma ödeneğinden bir çok sektör yararlanırken, biz yararlanamıyoruz. Tarım Bakanlığı 2020'ye girerken zirai karantina ücretlerine yüzde 100'e yakın zam yaptı. İhracat ayağının canlanması için bunun geri çekilmesi gerekiyor. İhracatın önündeki engellerin tamamının kaldırılması lazım. THY'nin kargo ücretlerine yaklaşık 2-3 kat zam geldi. Hava kargonun desteklenmesi lazım" dedi.

İrfan Donat

Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com