ŞUTSO/ Peltek: Bu süreç el birliğiyle atlatılacak bir süreçtir
Türkiye ekonomisinde koronavirüs seferberliği kapsamında Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek Bloomberg HT'ye özel kaleme aldı...
İstisnasız tüm işletmelerin olumsuz etkilendiği bu pandemi sürecinde, ülkemizde Hükümetimizin, salgının ekonomiye olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi için çıkardığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı iş dünyasına ciddi katkıları oldu. Kısa Çalışma Ödeneği ve Kamu bankaları aracılığıyla sunulan destek paketleri ekonomik olumsuzlukların etkisini azalttı. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, yaşanan pandemi sonrası kentteki ekonomik sürecin doğru yönetilmesi, sektörlerin problem ve sıkıntılarının belirlenmesi adına bir çalışma başlatarak tüm üyelerimizden sorunları, problemleri ve alınması gereken önlemleri toplayıp Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ilettik. TOBB öncülüğünde, 365 Oda ve Borsamızın katılımıyla 27 Nisan itibariyle Nefes Kredisini hayata geçirildi. Nefes Kredisi ile Halkbank Cansuyu ve İşe Devam kredilerinin üyelerimize nefes vereceğine inanıyoruz.
Bizler bu sürecin ardından, ilimizin sınır kent olması hasebiyle ihracatın arttırılması ve ülkemize döviz girdisi sağlanması adına hızlı bir çalışma stratejisi geliştirilmesi ve KOBİ’lerimizin benzer problemlerle baş edebilmeleri için kurumsallaşma, yeni üretim ve pazarlama stratejileri ile mali gücün arttırılması adına finansal planlama gibi konularda ciddi bir yapılanmaya girmeleri için çalışmalarımızı hızlandıracağız. Şanlıurfa’nın pandemiden sonra birçok kent için güvenilir, istikrarlı ve sürdürülebilir tarımsal tedarik merkezi olacağına inanıyoruz.
Şanlıurfa ekonomisinde salgının etkisi
Şanlıurfa ülkemizin en önemli tarım kentlerinden biri. Tarımsal üretimin devamı için zor bir süreç yaşana çiftçilere yönelik mazot ve gübre desteğinin arttırılması önem teşkil ediyor. Üretim gerçekleştirmek zorundayız. Bu anlamda planlama yaparak hangi ürünlerin üretimini artıracağımızı, hangi ürünlerin ekiminden vazgeçeceğimizi, boş tarım arazilerini nasıl değerlendireceğimizi de hesaplamalıyız. Organik ve kontrollü tarımın önemi gün geçtikçe artıyor. Kentimizin yakın bir gelecekte Türkiye gıda ve tarımı içerisindeki payının daha da artmasını bekliyoruz.
Şanlıurfa iş dünyasının mevcut önlem ve teşviklere ilişkin değerlendirmesi
Pandemi sürecinin reel sektör üzerindeki en önemli etkilerinden biri işletmelerin finans ve nakit ihtiyaçlarının artması olmuştur. Bu kapsamda hükümet tarafından alınan tedbirler, işletmelerin nakit akışının korunmasına yönelik ciddi adımlardır. Bu süreçte kamu ve özel bütün bankaların, başta KOBİ'ler olmak üzere finansmana ihtiyaç duyan bütün işletmelere destek olmaları da süreci daha az kayıpla atlatabilmemizi sağlayacaktır.
Acil olarak yapılması gerekenler
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve başta ekonomik problemler olmak birçok sektörel sorunu beraberinde getiren bu pandemi sürecinin ardından herkesin sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz. Bu durumun herkes tarafında iyi anlaşılması gerekmektedir. Zira bu süreç el birliğiyle atlatılacak bir süreçtir. Birçok sektördeki işletmelerde kapasite azalması yaşanıyor. Başta istihdam ve kapasite azaltılmamalı. Belirsizlikler ortadan kalktıktan sonra da bir durum tespiti yapılarak, yürütülecek çalışmalar acil olarak hayata geçirilmeli. Salgın sonrasında üretimin devamını sağlamak ve firmalarımızı ayakta tutmak zorundayız. Pandeminin yaşanmasıyla zorunlu olarak üretime ara veren ya da kapasitesini düşüren şirketlerin bir kısmında yeniden işbaşı yapılması normalleşme yönünden umutlarımızı arttırıyor. Ülkemiz geçmişte birçok olumsuz süreçten güçlenerek çıktı. Hep birlikte, planlı ve doğru adımları atarsak, bu dönemden de aynı şekilde daha güçlü olarak çıkacağımıza inanıyoruz.
Bundan sonraki döneme ilişkin yereldeki beklentiler
Tüm sektörler etkilendiği için herkesin harcamalarını kısıtlayacağı bir döneme giriyoruz. İnsanların alışveriş ve seyahat alışkanlıkları, hobileri pandemiden sonra değişiklik gösterecek. Şanlıurfa bu salgını en kısa zamanda kontrol altına alarak kısıtlamaların hafifletildiği bir kent olacaktır. İlimizin Haziran başında normalleşme sürecine gireceğini, temmuz ayının ise normalleşmenin hızlanacağını düşünüyorum. Ramazan Bayramı sonrasında iç pazar hareketlenecektir. İşletmeler yeni döneme uyum sağlamak zorunda. Temennimiz Şanlıurfa’da 4. çeyrekte ekonomide toparlanmayı sağlamış olmak. Devletimizin, iş dünyamızın ve çalışanlarımızın elbirliği ve güç birliğiyle bu sıkıntılı dönemi en az kayıpla atlatacağımıza inanıyorum.
İ.Halil PELTEK
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı