Suudi Arabistan 8 yılın ilk bütçe fazlasına hazırlanıyor
Suudi Arabistan, yüksek petrol fiyatlar ve artan üretim hacimlerinin ekonomiyi son sekiz yılda ilk kez bütçe fazlası vermeye ve 2011'den bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştirmeye yöneltmesiyle birlikte, gelecek yıl için gelir tahminini yükseltti.
Suudi Arabistan, gelecek yıl için gelir tahminini yükseltti.
Bu durum, enerji piyasasındaki kargaşa ve pandeminin, her ikisi birlikte, petrol fiyatlarında görülen son düşüşten sonra yeni başlayan ekonomik toparlanmayı olumsuz etkilemesinin ardından keskin bir dönüşü işaret ediyor. Ancak bu durum ayrıca, Veliaht Prens Mohammed bin Selman'ın, eğlence gibi yeni sektörlerde ilerleme dahil, G-20 grubu üyesi ekonomiyi çeşitlendirmeye yönelik yıllardır süren çabalarına karşın, dünyanın en büyük petrol üreticisi konumundaki bu ülkenin kaderindeki iniş ve çıkışın petrol fiyatlarına bağlı olduğunun altını çiziyor.
Maliye Bakanı Mohammed Al-Jadaan, bu volatilitenin giderilebilmesi için, harcamaları azaltmaya yönelik planların uygulamaya konulmakta olduğunu ve hükümetin gelir fazlasının "gelecek için tampon olarak kullanılacağını" söyledi.
Al-Jadaan, Pazar günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Biz bunu geçmişte olduğu gibi bütçede kullanmayacağız. Gelir fazlası ilk önce merkez bankasında tutulan hükümet rezervlerine eklenecek ve daha sonra devlet kontrolündeki iki yatırım kuruluşu olan Ulusal Kalkınma Fonu ya da Kamu Yatırım Fonu'na aktarılacak" dedi.