Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, OPEC+ üyelerinin petrol üretimini artırmasının doğalgaz fiyatlarını aşağı çekmede çok sınırlı etkisi olacağını söyledi.

Çarşamba günü katıldığı Hindistan Enerji Forumu’nda konuşan bakan, doğalgaz ile yanan jeneratörlerden petrole geçişin kolay olmamasına değinerek, “Rolümüzü son derece sınırlı görüyoruz. Mesele ham petrolün erişilebilirliği değil. Tonlarca ve tonlarca ham petrolü erişilebilir hale getirsek dahi, onu kim yakacak?” ifadelerini kullandı.

Son haftalarda gaz ve kömür vadeli kontratları Avrupa ve Asya’daki arz sıkıntılarıyla rekor seviyelere yükseldi. Bu süre zarfında petrol fiyatları da bazı üreticilerin doğalgazdan ham petrole geçmesi ile değer kazansa da OPEC+’ın üretim artışlarını sabit tutmasıyla oynaklık bu emtiada daha düşük oldu.

Prens Abdulaziz’e göre kuzey yarımkürede petrol talebi kış aylarında normalin üzerinde, günlük 500 bin-600 bin varil artabilir.

ABD petrol stokları azaldı

Ham petrol fiyatları dün Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) açıkladığı verilerin ABD’de ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik şekilde 431 bin varil azaldığını ortaya koymasının ardından artıya geçti. Ham petrol yüzde 1 yükselişle günü tamamladı. Citigroup Global Markets Inc. Küresel Emtia Araştırmaları Direktörü Ed Morse da kış aylarının “gerçekten soğuk” geçmesi halinde Avrupa’nın doğal gazının bitebileceğini ve gaz vadelilerinin 3 kattan fazla artışla milyon BTU başına $100 seviyesine çıkabileceğini öngördü.