Advertisement
HABERLER ABONE OL

Suudi Arabistan çevre sorunları konusundaki itibarını yeniden şekillendirmeye çalışırken, ülkenin varlık fonu (PIF), bankalara dolar cinsinden yeşil tahvil ihracı için yetki verdi.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, PIF’nin ilk çok dilimli satışı için BNP Paribas SA, Citigroup Inc., Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc. ve JPMorgan Chase & Co. ile çalıştığını söyledi.

İhraç planları, dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından biri olan Suudi Arabistan'ın yatırımlarında çevresel, sosyal ve yönetişim ilkelerinin oynadığı rolü artırmaya çalışmasına işaret ediyor.

Fon ayrıca bir çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) çatısı geliştirmek için BlackRock Inc. ile birlikte çalışıyor.

Fon, krallığın ekonomisini ham petrol satışlarına bağımlı olmaktan uzaklaştırmaya yönelik stratejisini yansıtarak, fosil yakıtlardan uzaklaşan işletmelere daha fazla yatırım yapıyor.

Bu bağlamda fon, güneşten hidrojene yenilenebilir enerjiye yoğun bir şekilde harcama yapan Suudi bir üretici olan ACWA Power International'daki hissesini artırdı ve aynı zamanda elektrikli araç üreticisi Lucid'e yatırım yaptı.

Moody's Şubat ayında yaptığı açıklamada, fonun çevresel ve sosyal risklere "dolaylı" şekilde maruz kalmasına rağmen, portföyünün oldukça çeşitli olduğunu ve PIF'in yatırım yaptığı sektörlerin çoğunun çevresel ve sosyal risklere düşük düzeyde maruz kaldığını" ifade etmişti.


Fitch Ratings, fona, istikrarlı bir görünüme sahip altıncı en yüksek yatırım yapılabilir seviye olan A notunu verdi. Böylece Fitch’in notu, Suudi Arabistan hükümetine verdiği notla aynı seviyede gerçekleşmiş oldu.