Suudilerin petrol üretimi sembolik seviyeyi aştı
Suudi Arabistan ham petrol üretimini ilk kez sembolik seviye olan günlük 11 milyon varilin üstüne çıkardı..
Suudi Arabistan, dünya petrol piyasasını istikrara kavuşturma taahhüdünü yerine getirmek amacıyla ham petrol üretimini son 2 yılda ilk kez sembolik seviye olan günlük 11 milyon varil üstüne çıkardı.
OPEC’in aylık raporunda gösterilen artış, ABD ve diğer başlıca tüketici ülkelerin yükselen yakıt maliyetlerini dizginlemek için grup üzerinde üretim rakamlarının eski seviyelerine geri getirilmesi konusunda anlaşmaları sonrasında geldi.
Bu, Suudi Arabistan’ın OPEC+ lideri Rusya ile kısa süren bir fiyat savaşı yaşadığı dönemde üretimin günde 12 milyon varili aştığı Nisan 2020'den bu yana OPEC'e bildirdiği en yüksek aylık üretim seviyesi. Suudi üretimi, bir petrol ihracatçısı olarak on yıllar boyunca nadiren 11 milyon varile ulaştı.
Ham petrol fiyatları yüzde 23 geriledi
Üretim artışları, son üç ayda yaklaşık yüzde 23 değer kaybeden ham petrol fiyatlarının geri çekilmesiyle aynı zamanda gerçekleşti.
Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından arz kesintisi korkusuyla Haziran başında 120 doları aşmıştı. Şu anda 95 dolar civarında işlem gören kontratlar, dünya ekonomisini vuran enflasyon dalgasını yumuşatıyorlar.
OPEC+’nın pandemi döneminde düşürülen üretimin eski seviyesine ulaşması için yapılan son artış ABD’li elçilerin aylar süren diplomatik çabaları sonunda gerçekleşti.
ABD Başkanı Joe Biden’ın Temmuz ayında Suudi Arabistan’a yaptığı tarihi ziyaret daha fazla üretim sağlanması konusunda bir sonuç elde edemezken ziyaretten bu yana benzin fiyatlarındaki düşüş memnuniyetle karşılandı.
OPEC'in aylık raporunda Riyad yönetiminin Ağustos ayında arzı günlük 236 bin varil artırarak 11,05 milyona çıkardığını ve bu ayın hedefine neredeyse tam olarak ulaştığı belirtildi. Komşu Birleşik Arap Emirlikleri’nin üretiminin ise, günlük 51 bin varil artışla 3,18 milyona çıktığı gözlendi.
Üretim artışı şimdilik sona ermiş görünüyor
Suudi Arabistan ve müttefiklerinin, kötüleşen ekonomik görünüme karşılık üretimi tekrar sıkılaştırmasıyla arz artışı şimdilik sona ermiş gibi görünüyor. 23 ülkeden oluşan OPEC+ geçtiğimiz hafta gerçekleştirdikleri toplantıda petrol piyasasında yaşanan “yüksek oynaklığı ve artan belirsizlikleri” neden göstererek günlük 100 bin varillik sembolik bir kesinti yapılacağını duyurdu.
Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, bir röportajda grubun "dikkatli, önleyici ve proaktif" olmaya devam edeceğini söyledi.
OPEC’in raporu üyelerinin aylık üretim verilerinin yanı sıra birçok dış kaynağın üretim tahminlerini de içeriyordu. OPEC’in hedefleriyle ne kadar örtüştüğünü ölçmek için kullanılan bu ortalama krallığın üretiminin 10,9 milyon varille daha düşük gerçekleşeceğini öngörmüştü.
OPEC, küresel arz ve talep tahminlerini bu yıl ve gelecek yıl için geçen ayki rapora göre büyük ölçüde değiştirmedi. Raporda, bu yıl için günlük 3,1 milyon varil ve 2023'te ise günlük 2,7 milyon varillik “sağlam” talep artışı öngörülüyor. Görünüm, Avrupa ve Çin'deki mali destek önlemleri veya Ukrayna'daki ihtilafa bir çözümle desteklenebilir.