Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Silicon Valley Bank’in iflasının ardından ABD finansal sistemindeki problemlerin daha sistemik olabileceğine dair endişeler devam ederken, yatırımcılar Alman tahvillerinin güvenli kollarına sığındılar ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz artışlarına ilişkin tahminlerini düşürdüler.

Faiz oranlarındaki değişikliklere en duyarlı Almanya 2 yıllık tahvil getirileri 26 baz puana kadar düşerek yüzde 2,43 seviyesine indi. Aynı tahvilin getirisi pazartesi günkü işlemlerde 41 baz puan ile rekor bir düşüş kaydetmişti.

Yatırımcıları riskten uzaklaşmaya yönelten sebeplerin arasında Credit Suisse Group AG’ye dair bir rapor da etkili oldu. İsviçre bankası, yayımladığı yıllık raporunda, 31 Aralık 2022 ve 31 Aralık 2021 itibarıyla finansal raporlama üzerindeki iç kontrolünde önemli zayıflıklar tespit ettiğini söyledi.

Para piyasaları SVB iflasının ardından AMB’nin ne kadar sıkılaştırma yapacağına dair tahminlerini de değiştirdi. Perşembe günü gerçekleştirilecek AMB toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışına gidileceği yönündeki fiyatlama yüzde 50’nin altına indi. Yatırımcılar şimdi ekim ayında faizin yüzde 3,25 ile tepe yapacağını fiyatlıyor. Bu oran, önceki tahminin 10 baz puan altında bulunuyor. Mevcut mevduat faizi de yüzde 2,5 düzeyinde.

Milan merkezli UniCredit Bank AG’nin Sabit Getiri Stratejisti Francesco Maria Di Bella, “Alman Bund’ları başta olmak üzere Avrupa tahvilleri, düşük risk iştahı ve AMB’den daha az şahin bir politika beklentisine uygun şekilde çok iyi bir performans göstermeye devam ediyor” dedi. Bununla birlikte Di Bella, AMB’den bu hafta 50 baz puanlık bir faiz artışı beklemeye devam ettiğini sözlerine ekledi.