Swiss Re Enstitüsü: Doğal afetler 72 milyar dolarlık zarara yol açtı
Bloomberg HT'de yayınlanan Sigorta Gündem programında yayınlanan İsviçreli sigorta şirketi Swiss Re'nin raporuna göre, fırtına ve sel kaynaklı doğal afetlerin neden olduğu toplam ekonomik kayıplar 2022'nin ilk yarısında tahmini 72 milyar dolara ulaştı. Programda iklim ve doğal afet risklerinin yüzde 75'nin sigortasız olduğu belirtildi.
İklim değişikliği ve doğal afetlerin neden olduğu zararın bu yıl ilk yarısında 72 milyar dolar olduğu belirtildi. Bloomberg HT'de yayınlanan Sigorta Gündemi programında ele alınan ana İsviçreli sigorta şirketi Swiss Re'nin doğal afetlere ilişkin raporu oluşturdu. Raporuna göre, fırtına ve sel kaynaklı doğal afetlerin neden olduğu toplam ekonomik kayıplar 2022'nin ilk yarısında tahmini 72 milyar dolara ulaştı.
Söz konusu rakam, 2021'in ilk altı ayı için 91 milyar dolarlık tahminden düşük olsa da, 74 milyar dolarlık 10 yıllık ortalamaya oldukça yakın bulunuyor. Ekonomik kayıplarda ilk altı ayda aslan payını ise hava kaynaklı felaketlerin oluşturduğu görülüyor.
Swiss Re'nin Felaket Riskleri Departmanı Başkanı Martin Bertogg, "İklim değişikliğinin etkileri, Avustralya ve Güney Afrika'daki benzeri görülmemiş ekstrem hava olaylarında kendini gösteriyor" dedi.
Sigorta şirketlerinin sigortacısı olarak hareket eden Zürih merkezli grubun raporu, kayıpların Avrupa'daki kış fırtınalarının yanı sıra kıtadaki ve ABD'deki şiddetli gök gürültülü fırtınalardan da kaynaklandığını ortaya koydu. 72 milyar dolarlık zararın 35 milyar dolarının sigortalı olduğu belirtildi.
Yüzde 75'i sigortasız
Programa katılan Türkiye Sigorta Dijital ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bilal Türkmen, sigorta yaptırmamamın maliyetinin çok daha yüksek olduğunu belirterek, "İklim ve doğal afet risklerinin yüzde 75'i sigortasız" dedi.
Farklı iklim kuşaklarını yanı anda yaşamasından dolayı riskler bağlamında da yoğunluk yaşandığını dikkat çeken Türkmen, Türkiye'nin 191 ülke içinde en riskli 10 ülke arasında yer aldığını dile getirdi.
Kısa süre önce yayınlanan OVP kapsamında iki konuya dikkat çekildiğini belirten Türkmen, yeşil dönüşümle birlikte tarım sigortalarında zaten başlamış çalışmaların bu yılın sonunda ya da önümüzdeki yıl uygulanmaya başlayacağını aktardı.
Türkmen, "Tarım ve çiftçileri korumak adına bazı sigortaların kapsamının genişletilmesi çalışmaları başlamıştı. Tarsim kuruluş olarak, bugüne kadar üretenlere zarar veren tüm riskleri kapsama almak konusunda yoğun çalışıyordu. Bu kapsamda verim sigortası başladı. 2021 yılında sıcak hava zararları da kapsama alınmıştı.
Bir başka konuda OVP'de belirtilen finansal istikrar ve bütüncül bir afet sigortası... Zorunlu deprem sigortası 2000 yılından beri var. Şimdi zorunlu afet sigortası; sel ve fırtına olmak üzere doğal afet sigortaları kurumunun kapsamının genişletilmesi gündemde. 2022 yılında 2023 yılında hayatımıza gireceğini söylemek mümkün." diye konuştu.