Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Tahminleri aşan enflasyon daha fazla yükselişin habercisi mi?

Tahminleri aşan enflasyon daha fazla yükselişin habercisi mi?

Enflasyon Haziran ayında piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti, Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar daha fazla yükseliş olabileceğini belirtti

Giriş: 03 Temmuz 2020, Cuma 11:05
Güncelleme: 03 Temmuz 2020, Cuma 12:28

Koronavirüs sonrası toparlanmanın başlaması ve talebin de canlanmaya başlamasıyla enflasyon Haziran ayında gıdadaki düşüşe rağmen tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Enflasyon yüzde 1,13 artarken, yıllık bazda yüzde 12,62'ye yükseldi.

Tahminleri aşan rakam, Merkez Bankası'nın son toplantıda enflasyonda artış öngörerek "bekle gör" politikasına geçmesini de teyit eder nitelikte...

"BİR YIL TEK HANELİ ENFLASYONU GÖREMEYECEĞİZ"

Virtus Glocal Yönetici Ortağı İnanç Sözer Bloomberg HT'ye rakamın tahminlerinin üzerinde gerçekleştiğini, çift haneli enflasyona alışmamız gereken bir dönemden geçildiğini belirtti. Sözer "yakın vadeli beklentiler ışığında baktığımız zaman bana kalırsa bugünkü rakamlardan sonra en önemli sonuç, önümüzdeki bir yıl boyunca tek haneli enflasyon göremeyecek olmamızdır." dedi.

Sözer enflasyonda daha yüksek çift hanelerin görülebileceğini, bu açıdan Merkez Bankası'nın da yatırımcı algısını iyileştirmesi gerektiğini söyledi.

Kredilerde yaşanan büyümeye de dikkat çeken Sözer "böyle bir kredi büyümesini 20 yıldır görmemiştik. Dolayısıyla talep yönlü olarak fiyatların daha da yukarı geldiğini göreceğiz, fiyatların düşmüyor olması da bunun teyidi niteliğinde" diye konuştu.

YÜZDE 15'E YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ

Ekim ayında enflasyonda yüzde 15'lere yükseliş olabileceğini öngören Sözer "özellikle V tipi toparlanmanın da etkisiyle daha yüksek enflasyon ve Merkez Bankası politikaları açısından daha temkinli olmayı gerektiren dönem göreceğiz, ekimde enflasyonda yüzde 15'i gördükten sonra yavaşlayan enflasyon göreceğimizi düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"2 AYDIR YAŞANAN SAPMA YUKARI YÖNLÜ RİSK OLUŞTURUYOR"

Garanti BBVA Yardımcı Başekonomisti Seda Güler Mert de Bloomberg HT'ye enflasyon rakamında son iki ayda yaşanan yukarı yönlü sapmanın risk oluşturduğunu söyledi. Mert bugünkü rakamlara dair "alınan tedbirlerin yansımaları var. Biz düşük talebin çekirdek fiyatlarda aşağı yönlü etki yapmasını bekliyorduk. Ama düşük talebin bu şekilde yansımadığını gördük.

Nisan ayından sonra kredi büyümesi ilk etapta tüketim tarafında etkili oldu, bunun etkilerini enflasyonda hissetmeye başladık, özellikle çekirdek fiyatlarda bunu görüyoruz, bu iyi bir sinyal değil. Toparlanma hızlı geldiği için dengesizlik biraz artmış durumda" yorumunu yaptı.

Mert yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 8.5 olduğunu, ancak son iki ayda enflasyondaki sapma nedeniyle yukarı yönlü risk oluştuğunu, yaklaşık bir puanlık revizeye gidebileceklerini söyledi.