Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil traderlarının Fed'in bu yıl faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri pekişiyor ve yetkililerin gelecek haftaki politika toplantısında bu kanıyı gidermek için ne söyleyebileceğini hayal etmek zor.

Piyasadaki fiyatlamayı takip eden -ancak çoğu zaman arkasında kalan- ABD'li politika yapıcılar geçtiğimiz aylarda öncesine kıyasla daha güvercin bir duruşa geçmişti. Şimdiyse piyasa bu yıl için faiz indirimini fiyatlıyor.

ABD hazine tahvilleri geçen hafta hisse senetlerinin değer kazanmasına rağmen yükseldi. Cuma günü beklenenden güçlü gelen ilk çeyrek büyüme verisi de tahvillerdeki yukarı yönlü ivmeyi durduramadı.

Büyüme ve enflasyon göstergeleri konusunda manşet rakamlardan çok detaylara odaklanan traderlar genişleme fiyatlıyorlar. Piyasadaki hikayeyi değiştirmek için Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günü büyüme konusunda verebileceği güven ya da Cuma günkü istihdam verisinin güçlü gelmesinden çok daha fazlası gerekebilir.

Societe Generale SA tahvil strateji birimi yöneticisi Subadra Rajappa, "Fed ekonominin pozitif taraflarına vurgu yapabilir, ancak tahvil piyasasıyla ilgili nasıl kaydadeğer bir şey yapabileceklerinden emin değilim." dedi. Rajappa, ABD faizlerini aşağıya sürükleyen ekonomik belirsizliklerin küresel olduğunu bunların en başında zayıf enflasyon geldiğini ifade etti.

Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına göre traderlar merkez bankası gösterge faizinin 2019 sonunda -mevcut seviyenin çeyrek yüzde puandan daha fazla altında- yüzde 2.18'e gerilemesini bekliyor. ABD 10 yıllıklarının faiziyse Mart başındaki yüzde 2.76 seviyesinden yüzde 2.50'nin altına geriledi.

Enflasyon ise Fed'in hedeflediği seviyenin yarısında bulunuyor ve hedefi yakalayamama riskine karşı gelecek toplantısında güvercin tarafta da aşırıya kaçabilir. Cuma günkü büyüme verisi kilit önemdeki çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyonun ilk çeyrekte yüzde 1.8'den yüzde 1.3'e gerilediğini gösterdi.