Advertisement
HABERLER ABONE OL

KUTAY KORAP-BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Türk bankacılık tarihinin en büyük hisse alımında sona gelindi.

BBVA’nın Garanti BBVA için gönüllü pay alım teklifi bugün sona ererken, İspanyol bankanın bu dönem içerisinde Garanti'deki pay sahipliğini ciddi oranda artırdığı görüldü.

17 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla BBVA’nın Garanti BBVA’daki sermaye payı yüzde 83,13 seviyesine çıktı. Alım öncesinde bu oran yüzde 50 seviyesindeydi.

Geri alım ile birlikte bankanın fiili dolaşımdaki pay oranı yüzde 17'nin altına düştü.

Bankanın hisseleri son 15 işlem gününde 15.00 TL civarında işlem gördü.

Piyasa analistleri önemli oranda azalan fiili dolaşımdaki pay oranından ötürü uluslararası endekslerden çıkış riski olduğuna dikkat çekti. Bazı kurumlar ise gönüllü pay alımın sona ermesinden sonra hissede oynaklığın artabileceğini düşünüyor. Son dönemde Garanti BBVA ise banka ve banka dışı aracı kurumların model portföylerinden çıkartılıyor.

Süreç Kasım 2021'de başladı

Kasım 2021 tarihinde İspanyol Banka BBVA, Garanti BBVA’da kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar vermişti.

Banka kalan Garanti BBVA hisseleri için hisse başına 12,20 TL pay alım teklif fiyatı ilk etapta belirlemişti. O dönemde BBVA, Garanti Bankası'nda toplam sermayesinin yüzde 49,85'ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyordu.

2022 yılı Nisan ayında BBVA, Garanti BBVA için hisse başı 12,20 TL olan pay alım teklifini 15,00 TL’ye yükseltirken, sürecin son gününü ise 18 Mayıs 2022 olarak belirledi.

Ayrıca banka iki teklif arasında oluşan hisse başı 2,80 TL’lik farkı halihazırda paylarını gönüllü pay alım teklifi süreci kapsamında BBVA'ya satmış olan yatırımcılara 6 Mayıs 2022'ye kadar ödeneceği paylaştı.

Kurumlar Garanti BBVA için ne düşünüyor?

  • Yapı Kredi Yatırım: Bankayı orta ve uzun vade için cazip seviyedeki çarpanlar açısından beğenmeye devam ediyoruz fakat son dönemde artan Türkiye’nin CDS oranı, reel faizlerin yüksek negatif seyri ve yüksek enflasyon kaynaklı enflasyon muhasebesine olası geçişin kısa vadede banka karlılıkları için risk teşkil edebileceğini düşünüyoruz. Garanti’yi model portföyümüzden, bankacılık ağırlığımızı azaltma tercihimiz doğrultusunda çıkartıyoruz. Banka için 20,1 TL hedef fiyatla ‘AL’ olan önerimizi koruyoruz.
  • Gedik Yatırım: Garanti’nin benzeri olan iki özel banka olarak Akbank ve Yapı Kredi’nin son dönemde Garanti hisseleri sabit kalırken yüzde 20 düştüğünü göz önünde bulundurduğumuzda, Garanti hisselerinin geri alım sonrası oynaklığa maruz kalma riskinden dolayı Garanti Bankası’nı model portföyümüzden çıkartıyoruz.
  • Ayrıca Deniz Yatırım ve Ünlü&Co da Garanti BBVA'yı model portföyden çıkardıklarını paylaştı.

Konu ile ilgili yorumda bulunan Vakıf Yatırım Direktörü Altan Aydın ise süreci şöyle değerlendirdi: BBVA’niı Garanti Bankası için yaptığı gönüllü çağrı hem banka için hem de hisse piyasası için bir süre katalizör görevi gördü. Çağrı sonrasında Garanti BBVA yüzde 17’lik fiili dolaşım oranı ile BIST 30 endeksinin en düşük 3. fiili dolaşım oranına sahip hisse olacak.

Bu açıdan her iki yöne de daha sert hareket etme ihtimali var, oynaklık artacaktır. Tabii bu fiili dolaşım oranı bazi uluslararası endekslerden çıkış riski de doğuruyor, bu da ek olarak yaklaşık 90 milyon dolar civarinda bir para çıkışı ihtimalini doğuruyor. Garanti Bankasi özelinde oynaklık artacak olsa da, bilanço performansı ve kârlılık anlamında bakıldığında bankanın halen ucuz olduğu kanaatindeyiz.

Aracı kurumlar kisa vadeli oynaklık açısından model portföylerden çıkarma eğiliminde. Piyasa açısından ise bu çağrı ile 4 Nisan’dan bu yana boşa çıkan yaklaşık 21 milyar TL piyasada dolaşmaya başladı, bu diğer şirketlerin performansı açısından daha önemliydi. Bundan sonraki süreçte -ki zaten son 1-2 haftadır etkisini görüyoruz-, katalizör eksikliği dalgalanma yaratıyor, sanayi şirketlerinin kendi dinamikleriyle bir adım önde olduğunu düşünüyorum. Sonuç itibariyle BBVA istediği gibi payını artırdı, hatta nispeten uygun bir fiyatla, amacına ulaştı diyebiliriz.