Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, ABD’de işsizlik verisinin beklenenden güçlü gelmesi ve Çin’de haftasonu gelen ticaret verilerinin yarattığı olumlu havayla 1.820 dolara doğru yükseldi. Gram altın ise Dolar/TL ’nin yatay bir seyir izlemesiyle küresel altın fiyatlarındaki yükselişi takip etti.

ABD’de tarım dışı istihdam Eylül ayında sert bir düşüş kaydettikten sonra Ekim ayında 531 binlik bir artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi ise tarım dışı istihdamın 450 bin artacağı yönündeydi.

Çin, Ekim ayında ihracatın yıllık yüzde 27,1 arttığını açıklarken ithalatın yüzde 20,6 arttığını duyurdu. İhracat gelirleri Ekim’de 300 milyar doları geçerken ithalat giderleri ise 215 milyar doları aştı. Eylülde 66,8 milyar dolar kaydedilen dış ticaret fazlası ise ekimde 84,5 milyar dolara çıktı.

Altın, enflasyon artsa dahi merkez bankalarının yakın zamanda faiz artırmayacağına dair beklentilerden destek bulurken 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinin yüzde 1,5’in aşağısına inmesi de altına olan ilgiyi artırdı.

Ons altın fiyatı

Geçen haftaya 1.790 dolar civarında başlayan ons altın, çarşamba günü işsizlik maaşı başvuru verisi öncesinde 1.760 dolara kadar gerilemişti. Sonrasında kademeli bir yükselişle kayıplarını silen ons altın, beklenenden iyi gelen tarım dışı istihdam verisi ve yatırımcıların faizlerin henüz artmayacağına ağırlık vermesiyle haftaya 1.819 dolardan başladı.

Gram altın fiyatı

Geçen haftanın büyük bir kısmını 550 TL civarında yatay bir seyirle geçiren gram altın, haftanın ikinci yarısında dolar/TL’nin 9,70 eksenine oturmasıyla küresel altın fiyatlarındaki yükselişi takip etti. Yeni haftaya da böylece rekorla başlayan gram altın, pazartesi günü 566 TL civarında işlem görüyor.