Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Tarım raporu yanlış politikalara dikkat çekiyor

Tarım raporu yanlış politikalara dikkat çekiyor

  • Business Monitor International'ın Türkiye tarım sektörüyle ilgili hazırladığı rapora göre, Türkiye'de tarımsal teşviklerin artması gerekiyor

Giriş: 12 Kasım 2010, Cuma 11:54
Güncelleme: 12 Kasım 2010, Cuma 11:54

Türkiye tarım sektörü ile 2014- 2015 öngörülerinin yer aldığı Business Monitor International'ın tarım raporunda, artan tüketim nedeniye Türkiye’de orta vadede tarım sektörüne teşvik verilmesinin gerektiğine dikkat çekiliyor.

Tarım raporunda, Türkiye’de tarım endüstrisinin, yanlış politikalar nedeniyle gelişmesinin gecikmiş olmasına rağmen, Türkiye’nin bölgede önemli ancak sıkıntılı bir tarım ülkesi olduğu ifade ediliyor.

Rapora göre, gelişmiş olan Türk şekerleme sektörünün ılımlı bir şekilde büyümesi, 2015 yılına kadar şeker talebinde yüzde 1’lik bir artışa neden olacak. 2015 yılına kadar mısır üretiminin, iç tüketimin artması nedeniyle yaklaşık 6 milyon ton artış göstereceğine işaret edilen raporda, mısırda talep kaynaklı fiyat artışlarının yaşanacağı belirtildi.

Raporda, talep artışı nedeniyle 2014 yılına kadar üretiminin artacağı başka bir ürün de et olacağı açıklandı. Rapora göre, et üretimi 2015 yılına kadar yüzde 8 aratacak.

Yem fiyatlarındaki yükseliş, tavukçuluk sektörünün teknolojik gelişimini engellediğine işaret edilen raporda, Çin, Orta Doğu ve Irak’tan gelecek olan güçlü ithalat talepleri, Türk tavukçuluk sektörünün 2014 yılına doğru büyümesini sağlayacak unsurlardan bir olacağı bilgilerine de yer verildi.

Türkiye büyük bir tahıl üreticisi olmasına rağmen, birim başına üretimi ABD ve Avrupa standartlarının bir hayli dışında yer alıyor.

ABD’de hektar başına 3.14 ton, Avrupa’da da hektar başına 5.29 ton olan üretimin, Türkiye’de 2.13 ton olduğu belirtiliyor.

Raporda Türkiye’de buğday üretiminde verimliliğin AB ve ABD’ye gore düşük kalmasının nedeni olarak, tarım arazilerinin ve tarımsal işletmelerin küçük olması gösteriliyor.

Türkiye’de tarım çiftliklerinin büyüklüğü ortalama 5 hektarı geçmediği belirtilen raporda, gelişmiş olan ülkelerle karşılaştırıldığında bunun aşırı küçük olduğuna dikkat çekiliyor.