Advertisement

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE), Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,77 yükselirken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,69 arttı. Endekste, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12,37 ve on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 21,32 artış gerçekleşti.

Böylece Tarım-ÜFE, Haziran 2019'dan bu yana en yüksek seviyeyi görerek 26 ayın zirvesine çıktı.

Sektörlerde bir önceki aya göre ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,36, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,95 artış, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 2,90 azalış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 1,73, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,11, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2,13 artış gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış lifli bitkiler alt grubunda

Yıllık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar yüzde 38,59 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler ve yüzde 35,97 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu. Buna karşılık, yıllık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 3,09 ile üzüm, yüzde 7,37 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 9,15 ile çeltik oldu.

Aylık en fazla artış canlı kümes hayvanları ve yumurtalar alt grubunda

Aylık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar yüzde 5,52 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler ve yüzde 2,81 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Buna karşılık aylık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 0,10 ile çeltik ve yüzde 0,41 ile lifli bitkiler oldu. Aylık en fazla azalış ise yüzde 14,10 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler alt grubunda oldu.

Ağustos 2021'de, endekste kapsanan 86 maddeden, 22 maddenin ortalama fiyatında azalış olurken 7 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 57 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

Chatham House’un hazırladığı bir rapora göre, gıda tedarikçileri iklim değişikliğinin hava sıcaklıklarında yükselişe ve sellerde artışa neden olması ile birlikte, artan dünya nüfusuna yetişmekte zorluk çekiyor.

Araştırma kuruluşu Chatham House, temel gıda ürünlerinin veriminin, önümüzdeki 10 yıllık dönemde emisyonların kayda değer bir şekilde düşürülmemesi durumunda, 2050 yılına kadar yaklaşık üçte bir oranında düşebileceğini ve tarım kesiminin küresel talebi karşılayabilmek için yaklaşık yüzde 50 daha fazla gıda ürünü yetiştirmek durumunda kalabileceğini kaydetti.

"Gıda fiyatlarında artış trendi sürecek"

Gıda fiyatları halihazırda, pandemi döneminde tedarik zincirinde meydana gelen aksaklıklar ve aşırı hava koşulları dolayısıyla 10 yılın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Buğday fiyatları yaz döneminde büyük ihracatçıların bazılarındaki mahsul kayıpları nedeniyle güçlü bir şekilde arttı. Chatham House raporu, iklimden kaynaklanan zorlukların bu trendini koruyacağını işaret ediyor.

Raporun baş yazarı Daniel Quiggin, yaptığı değerlendirmede, “Tüm temel gıda ürünlerinin fiyatlarında önemli yükselişler bekleyebiliriz. Ayrıca dünyanın bazı kesimlerinde kıtlık olmasını da bekliyoruz” dedi.

Raporda, selden etkilenen ekili alanların oranının son bir yılda üçe katlanarak yüzde 32’ye yükseldiği kaydedilirken, 2040’lı yıllarda, en büyük dört üretici ülkede mısır üretiminde yüzde 10 ve üzeri kayıp olasılığının yüzde 50-50 olduğu tahmini de yer aldı.

Türkiye'de de gıda fiyatları gündemde

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artan gıda fiyatları gündemin ilk sıralarında yer alıyor.

Tüketici enflasyonu Ağustos ayında beklentilerin üzerinde yüzde 19,25 seviyesinde açıklanırken, özellikle gıda grubu dikkat çekmişti. Ağustos'ta gıda enflasyonu yüzde 29 ile 28 ayın zirvesine çıktı.

TCMB'nin Ağustos ayı enflasyon değerlendirmesinde gıda fiyatlarının enflasyona katkısına dikkat çekilmişti.

TCMB değerlendirmesinde çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonunda yavaşlama kaydedildiğini de belirtmişti.

TCMB'nin değerlendirmesine göre gıda enflasyonundaki yükselişte taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisi belirgin olurken; dünyada ve Türkiye'de etkili olan tarımsal kuraklık tüketici gıda fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon ile ilgili verdiği mesajların ardından Ticaret Bakanlığı hallerde denetim yapılması kararı aldı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılana açıklamada, İstanbul'daki Bayrampaşa ve Ataşehir halleriyle birlikte Bursa, Ankara, Aydın, İzmir, Antalya, Adana, Mersin ve Samsun hallerinde eş zamanlı denetim yapılacağı duyuruldu.

Açıklamada, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatları ile Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'nın, üreticiden tüketiciye tedarik kanallarının takip edilmesi, kayıt dışı işlemlerin tespiti, tarımsal ürün piyasalarında gerçekleşen aşırı fiyat artış iddialarını soruşturmak üzere denetimler başlattığı bu denetimler kapsamında bazı büyükşehirlerde bulunan toptancı hallerinde bugün eş zamanlı olarak denetimler gerçekleştirileceği ifade edildi.

Açıklamada ilgili denetimlerin sadece bu tarih ile sınırlı olmayacağı sürekli olarak devam edeceği belirtildi.

Erdoğan, Kahramanmaraş'ta enflasyonla mücadele vurgusu yapmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’taki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmasında enflasyonla mücadele mesajı vermişti.

Erdoğan, "İnşallah enflasyonu en kısa sürede kontrol altına alarak raflardaki, tezgahlardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz. Hem maliyetlerdeki yükselişle hem fırsatçılarla mücadele ederek milletimizin refah seviyesini daha da yukarılara taşıyacağız." diye konuşmuştu.

Tüketici enflasyonu Ağustos ayında beklentilerin üzerinde yüzde 19,25 seviyesinde açıklanırken, gerçekleşen enflasyona göre reel faiz negatif bölgeye gerilemişti.

Tüketici enflasyonu içinde özellikle gıda grubu dikkat çekti. Gıda enflasyonu yüzde 29 ile 28 ayın zirvesine çıktı. Ağustos ayında tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasındaki makas açılmaya devam ederek yeni rekora ulaştı.

TCMB Ağustos için gıda fiyatlarına vurgu yapmıştı

TCMB'nin Ağustos ayı enflasyon değerlendirmesinde gıda fiyatlarının enflasyona katkısına dikkat çekilmişti.

TCMB değerlendirmesinde çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonunda yavaşlama kaydedildiğini de belirtmişti.

TCMB'nin değerlendirmesine göre gıda enflasyonundaki yükselişte taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisi belirgin olurken; dünyada ve Türkiye'de etkili olan tarımsal kuraklık tüketici gıda fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi.

Bu değerlendirmelerden sonra TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu katıldığı bir etkinlikte çekirdek enflasyona önem verecekleri sinyalini vermişti.