Advertisement

Mersin'in Anamur ilçesinde dün akşam oluşan hortum, seralara zarar verdi

Anamur'da dün akşam meydana gelen hortum seralara zarar verdi. 3 muz serası büyük zarar gördü. İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası ekipleri, bölgede incelemelerde bulundu. Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, zararın büyük olduğunu söyledi.

Anamur'da Kasım ve Aralık ayında, 2 hafta ara ile meydana gelen hortumlarda muz seraları, çilek tarlaları ve zeytin bahçeleri yerle bir olmuş, yaklaşık 15 milyon lira zarar meydana gelmişti.

Öte yandan Mersin'in Tarsus ilçesinde, şiddetli yağış nedeniyle bazı seralar ve tarlalar su altında kaldı.

İlçeye bağlı Bahşiş, Kulak ve Köselerli Mahallelerinde etkili olan şiddetli yağışın ardından seralar ve tarım arazilerini su bastı.

Çiftçiler, yağış nedeniyle hasat yapamadı.

Tarsus Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin, yağışların durmasının ardından mahallelerde hasar tespiti yapacağı bildirildi.

Öte yandan, ilçedeki bazı derelerin debisi yükselirken sular yol seviyesine ulaştı.

3 BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİ SULAR ALTINDA KALDI

Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı kırsal Tophisar Mahallesi’nde yağan şiddetli yağmur nedeniyle dereler taştı, bir bölümü ekili 3 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı.

Tophisar’dan geçen ve Karadere’ye akan Hacı Sinan, Uludere ve Bahçıvan dereleri şiddetli yağışlar nedeniyle taştı. 

Büyük bir felaketle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Tophisarlı çiftçiler, hemen hemen her yıl aynı sorunu yaşadıklarını ancak dün meydana gelen felaketin kendilerine daha büyük zarar verdiğini savundu. Başta DSİ olmak üzere bilmelerine rağmen hiçbir yetkilinin bu soruna karşı bir önlem almadığını belirten mahaleliler, “Biz şimdi ne yapacağız? Büyük zarar içerisindeyiz. Bizim bu mağduriyetimiz, ‘geçmiş olsun’ diyerek geçiştirilemez. Gerçekten perişan olduk” dedi.

YALOVA'DA SERALAR ZARAR GÖRDÜ

Yalova'da etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle oluşan taşkın ve su baskınları ise bölgedeki bazı seralarda zarara neden oldu.

Sellimandıra Deresi yatağındaki ıslah çalışmasının henüz tamamlanmaması nedeniyle duvar örülmeyen tarafta yer alan sebze seraları, su baskınları nedeniyle zarar gördü.

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, taşkının gerçekleştiği bölgede gazetecilere yaptığı açıklamada, etkili olan yağışın seraları sular altında bıraktığını söyledi.

Yağışların ardından taşkınlar için önlem alınması gerektiğini ifade eden Beşli, devam eden dere ıslah çalışmasının tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Beşli, "Bu sıkıntının bir an evvel giderilmesi gerekiyor. Mağdur olan çiftçilere de destek verilmesi gerekiyor. İnşallah yetkililer bu konuda hemen harekete geçer. Havalar düzelir düzelmez bu yapılan duvarın aynı şekilde karşı tarafa da yapılarak Yalova'ya kadar inşa edilmesi lazım" ifadesini kullandı.

Aşırı yağışlardan olumsuz etkilenen Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde de bir çok tarım arazisi sular altında kaldı.