Advertisement

Doğu Akdeniz'i etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle Adana ve Hatay'da tarım arazileri sular altında kaldı.

Adana’da 1 haftadır etkili olan yağışlar nedeniyle taşan Ceyhan Nehri, tarım arazilerini sular altında bıraktı.

Adana’yı etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle Adana’nın merkez Yüreğir ilçesinde nehre yakın bulunan Misis ve Esenler mahallelerindeki tarlaları su bastı. Yağışın ardından çiftçiler tarlalarında kayıklarla gezerek zararlarını tespit etmeye çalıştı.

Esenler Mahalle Muhtarı Mustafa Çelik, Ceyhan Nehri’nin taşması sebebiyle tarım arazilerinin sular altında kaldığını, çiftçilerin büyük zarara uğradığını söyleyerek, "Sular çekildikten sonra asıl zarar görülecek. Çiftçilerimiz çok büyük zarara uğradı. Burada 2 bin dönüm tarım arazisi var. Narenciye, marul, karnabahar gibi birçok ürün yetişiyor. Tarım Sigortası (TARSİM) olan çiftçilerimiz de var, olmayanlar da var. Çiftçilerimiz, devletimizden yardım bekliyor” ifadelerini kullandı.

OSMANİYE'DE YAĞIŞLAR 4 GÜN SÜRDÜ

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde de 4 gündür süren sağanak nedeniyle buğday, ıspanak ve turp ekili binlerce dönüm tarım arazisi sular altında kaldı.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, perşembe gününden bu yana ilçede etkili olan sağanağın, derelerin ve sulama kanallarının taşmasına neden olduğunu söyledi.

Çiftçinin perişan olduğunu, buğday, ıspanak ve turp ekili binlerce dönüm tarımarazisinin sular altında kaldığını belirten İspir, günlük yaşamın da olumsuz etkilendiğini kaydetti. Bir an önce ilçede hasar tespit çalışmalarına başlanması gerektiğini vurgulayan Başkan İspir, "İlçe genelinde yağmur 4 gündür kesintisiz yağdı. Metrekareye 60- 70 kilogram yağmurun düştüğü tahmin ediliyor. Hal böyle olunca ilçemizdeki bütün dereler ve kanallar taştı. Savrun Çayı'nın taşması ile Narlıkışla köyümüzde ekili tarım arazileri dün sular altında kalmıştı. Devam eden sağanağın şiddetini artırmasıyla Kesikkeli, Coşkunlar ve Kerimli köylerinde binlerce dönüm buğday, ıspanak ve turp tarlaları sular altında kaldı. Bakınca tarlalar, adeta gölü andırıyor. Ekili alanlarda ürünler sudan görünmüyor. Çiftçilerimiz perişan oldu. Yağmur çiftçiyi zor duruma soktu. Bir an önce hasat tespit çalışmaları başlatılmalıdır. Önümüzdeki günler içinde hava durumu yağışlı gösteriyor. Eğer sağanak devam ederse suya doyan topraklar göletlere ve baskınlara neden olabilir" uyarısında bulundu.

YAĞIŞLAR HATAY'I DA VURDU

Öte yandan Hatay’da etkili olan sağanak yağışlar sonrası Amik Ovası’nda ekili tarım arazileri sular altında kaldı.

Hatay’da iki günden beri etkili olan yağışlar Amik Ovası’nı göle dönüştürdü, ürünleri sular altında kalan çiftçiler mağdur oldu.

Hatay’a tarım işçisi olarak çalışmaya gelen vatandaşların, kurdukları çadırlar sular altında kalırken, birçok yiyecek ve kıyafetleri de zarar gördü. 

Tarım arazilerinde biriken sular, Hatay Havaalanı yolunu da tehdit ederken, sular altında kalan tarlalar yiyecek arayan kazların ilgi odağı oldu.

GAZİANTEP'TE PAMUK ÜRETİCİSİ ZORDA

Gaziantep'in önemli tarımsal üretim merkezlerinden Araban Ovası'nda etkili olan sağanak ise pamuk üreticisini sıkıntıya soktu.

Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle zor günler yaşayan Araban ilçesindeki pamuk üreticisinin, bu yıl da bölgede etkili olan sağanaklar nedeniyle "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuklarının tarlada kalması nedeniyle yüzleri gülmüyor.

Bu yıl yaklaşık 6 bin dönüm alanda pamuk ekiminin yapıldığı Araban'da, ürünün yaklaşık 3'te biri yağışlar nedeniyle hasat edilemedi.

Ovada hasadı yapılamayan pamuk tarlalarında incelemelerde bulunan Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, aşırı yağışlar nedeniyle hasat yapamayan pamuk üreticilerinin zor günler geçirdiğini söyledi.

Doğan, durumun oldukça sıkıntılı olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz 4-5 yıl boyunca üst üste bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle mağdur olan çiftçilerimiz, bu yıl da iki ayı aşkın süredir, etkili olan aşırı sağanak yağışlardan dolayı pamuk ekilen alanların bir bölümüne giremedi. İlçemizde 6 bin dönümlük alanda pamuk ekimi yapılır. Ama bunun sadece 2 bin dönümlük bölümünde hasat yapılabilmiş. Kalan yaklaşık 4 bin dönümlük pamuk ise dalında kaldı. Tarlada kalan binlerce tonluk pamuk da üreticilerin mağduriyetine neden oldu."

Sağanak nedeniyle işçilerin ve pamuk toplama makinelerinin tarlaya giremediğini belirten Doğan, üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için ilgililerden destek beklediklerini kaydetti.