Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İngiliz Ticaret Odası Başkanı (BCCT) Chris Gaunt, Türkiye-İngiltere ticari ilişkileri ve sürdürülebilirlik hakkında Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Gaunt, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının genişletilmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye ile ikili ticaretin Kovid-19 salgınından hemen önce 19 milyar sterlin olduğunu söyledi.

“İngiltere, Türkiye'nin ikinci en büyük ihracat pazarı.” diyen Gaunt, yılın ilk yarısında serbest ticaret anlaşmasından sonra Türkiye'nin İngiltere'ye ihracatının yaklaşık yüzde 47 arttığını dile getirdi.

Mevcut serbest ticaret anlaşmasının önümüzdeki iki sene içinde tekrar müzakere edileceğini söyleyen Gaunt, daha fazla sektörün bu anlaşmanın içine gireceğini ve bu durumun ikili ticarete daha çok ivme kazandıracağını açıkladı.

Gaunt, tarım sektörünün yeni müzakerelerde ticaret anlaşmasına eklenmesini beklediklerini ve finansal hizmetlerin genişletilebileceğini aktardı.

Kovid-19 sebebiyle iki ülke arasındaki seyahat kısıtlamalarına değinen Gaunt, “İngiliz vatandaşları Türkiye'ye gelememekten rahatsız. Hepimiz Türkiye'nin kırmızı listeden çıkmasını istiyoruz.” dedi.

“Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok şanslı”

Gaunt, yayında iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konusuna da değindi. İklim değişikliğini her alanda gördüğümüze dikkat çeken Gaunt, bu alanda iş modellerinde sürdürülebilir politikalar uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Gaunt, Türkiye’deki sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında yaptığı değerlendirmede, “Türkiye sürdürülebilirlik konusunda hızlı yol alıyor, yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok şanslı.” yorumunu yaptı.