Advertisement

ABD'li çiftçiler tarımsal üretimlerinin yanısıra sosyal medyayı da gelir aracı haline getirmeye başladı.

ABD'li çiftçi Zach Johnson, geçimini mısır ve soya fasülyesi yetiştirerek sağlıyor. Bir youtube fenomeni haline gelen Minnesota’lı Johnson’nın "Millennial Farmer" hesabındaki videoları 304 bin takipçiye ulaştı.

Bugüne kadar 50 milyondan fazla görüntülenen Johnson, Youtube videolarından kazandığı gelirin, tarım sektöründen 4 kat daha fazla olduğunu söylüyor.

Geçimini, çektiği videolarında genel olarak modern tarım ürünlerini ve üretimini tanıtarak, anlatarak ve yer yer eleştirirerek sağladığını belirten Johnson, videoalara başta kırsal kesimden olmak üzere oldukça yoğun ilgi olduğunu dile getiriyor.

Johnson, diğer blogger ve youtuberlar gibi çiftçiliğin onun için bir iş değil ve yaşam tarzı olduğunu ve insanların teşvik edilmesi gerektiğini savunuyor.

Farklı organizasyonlara katılarak toplumu bilinçlendirmek adına konuşmalar da yapan Johnson, bunları yapma sebebi olarak insanların tarımdan uzaklaşmasını gösteriyor. Johnson,  "İnsanlar, bütün bu gıdaların nereden ve nasıl geldiğini öğrenmek istiyor ve tarım konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyor. Ben de özellikle yeni nesile bu konularda katkı sağlamaya çalışıyorum" diyor.

Research Center'in yaptığı bir anket çalışmasına göre tarım videoları dünya çapında yüzde 59 izlenme oranına sahip.

Illinois Üniversitesi Sosyal Medya Yöneticisi Keith Good'un araştırmalarına göre ise sosyal medyada tarımla ilgili videoların sayısı her geçen gün artıyor.

Zach Johnson'ın yanısıra Youtube çiftçisi olarak tanınan bir diğer isim ise Suzanne Cook. "WT Farm Girl" hesabıyla Youtube'a yüklediği videolarıyla kadınları da çiftçilik yapmaya teşvik eden Cook, şehir hayatından uzaklaşarak aldığı arazide tek başına başlayan ve yaklaşık 8 yıldır devam eden çiftçilik serüvenini kayıt altına alarak kadınlara da ilham veriyor.

Cook, "Ben de bir çok kadın gibi, tarımı yaparak ve izleyerek öğrenmekteyim” dedi.

Kadın izleyicilerin yanısıra gençler dahil olmak üzere her yaştan ve cinsiyetten insanların grububa abone olarak videolarını takip ettiğini ifade eden Cook, paylaşımlarına her geçen gün bir yenisini ekliyor. 

Josh Draper, Stoney Ridge Farmer gibi isimler de bu sektörde yer alırken, 220 bin gibi abone rakamlarını aşarak, büyük kitlelere hitap ediyor.

Askeri geçmişine sahip olan Josh Draper, “Tarım sadece bir iş değil. Hayvanları sevgiyle yetiştirip doğaya katkıda bulunmak insana çok daha fazla değer katıyor” dedi. 

Araştırmalara göre, ABD'nin kırsal kesiminde çiftçilerin en çok kullandığı sosyal medya araçlarının başında sırasıyla Youtube, Facebook, Instagram ve Twitter geliyor.