Advertisement
HABERLER ABONE OL

TCMB, Ağustos ayına ilişkin fiyat değerlendirmesinde enflasyona en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiğini belirtti.

Değerlendirmede temel mal grubunda yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda yükseliş kaydettiği belirtilirken hizmet grubunda yıllık enflasyonun ulaştırmada gerilediği, diğer hizmetler ve kirada daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda arttığı ifade edildi.

Gıda grubunda yıllık enflasyonun işlenmemiş gıdada taze meyve ve sebze fiyatları öncülüğünde düşüş kaydettiğini söyleyen TCMB enflasyonun işlenmiş gıdada yükselmeye devam ettiğini vurguladı.

Enerji enflasyonu gerileyen akaryakıt fiyatlarıyla düştü

TCMB'nin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde enerji enflasyonunun, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak gerileyen akaryakıt fiyatlarıyla düşüş gösterdiği vurgulandı.

Uluslararası emtia fiyatlarındaki görünüme paralel olarak üretici fiyatlarında aylık enflasyonun
önceki aylara kıyasla yavaşladığı, yıllık enflasyonun bir miktar gerilediği ifade edildi.

Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek göstergelerinin aylık değişimlerinde yüksek seviyelerin korunduğu, yıllık enflasyonlarındaki artışın sürdüğü belirtildi.

Enflasyonda yükseliş ivmesi Ağustos ayında da devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre Ağustos ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80,21 artış kaydetti.

Aylık bazda yükseliş yüzde 1,46 olarak gerçekleşti.

Veriler çekirdek enflasyonda da artışın sürdüğünü gösterdi. Buna göre Ağustos ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 66,08 oldu.

En yüksek yıllık artış ulaştırmada

Ağustos ayında ana harcama grupları bakımından en yüksek yıllık artış yüzde 116,87 ile ulaştırma grubunda yaşandı. Ulaştırma grubunu yüzde 92,02 ile ev eşyası, yüzde 90,25 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti.

Aylık olarak bakıldığında ise ulaştırma grubunda pompa fiyatlarına yansıyan indirimlerin etkisiyle negatif enflasyon görüldü. Verilere göre Ağustos ayında ulaştırma fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,78 geriledi.

Aylık bazda en yüksek artış yüzde 7,01 ile sağlık, yüzde 6,55 ile eğitim ve yüzde 3,86 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda yaşandı.

Üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 143,75

Üretici fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 2,41 artış izlendi. Yıllık bazda bakıldığında üretici enflasyonu ise yüzde 143,75 olarak kaydedildi.

Üretici fiyatlarında ana gruplarda yine enerjiyle ilişkili grupların öne çıktığı görüldü. Buna göre üretici fiyatları içinde yıllık bazda en hızlı artış yüzde 348,39 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirmede gerçekleşti. Bu grubu yüzde 239,24 ile ham petrol ve doğalgaz, yüzde 233,94 ile kok ve rafine petrol ürünleri izledi.

Beklenti yüzde 81,3 seviyesindeydi

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine göre, TÜFE’nin aylık yüzde 2,1, yıllık yüzde 81,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Ağustos ayı enflasyonu için en düşük beklenti aylık yüzde 1,6; en yüksek beklenti yüzde 3,7 seviyesinde olmuştu.

Politika faiziyle makas daha da açıldı

Ağustos ayında gelen faiz indirimi ve enflasyonda devam eden yükseliş ivmesi politika faizi ile enflasyon arasındaki makasın rekor seviyeye çıkmasına neden oldu.

İki gösterge arasındaki makas Ağustos itibariyle 67,2 puana yükseldi.