TCMB beklentilerin üzerinde faiz indirdiği toplantının özetlerini yayımladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), para politikasının fiyat istikrarı hedefi odağında belirlenmeye devam edeceğini, enflasyonun kısa vadede oynak bir seyir izlemesini beklediğini açıkladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Ekim 2021 tarihlinde politika faizini yüzde 18'den yüzde 16'ya çekmişti. Piyasanın beklentisi ise faizin 50 baz puan indirilmesi yönündeydi. TCMB, politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için “yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığını” açıklamıştı.
TCMB, Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özetlerinde enflasyon gelişmeleri ve oranı hakkında şu ifadelere yer verdi:
“Eylül ayında tüketici fiyatları yüzde 1,25 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,33 puan yükselişle yüzde 19,58 olarak gerçekleşmiştir. Bu gelişmede, hizmet ve enerji gruplarındaki fiyat artışlarının etkisi hissedilmiştir. Uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak kömür gibi katı yakıt fiyatlarında artışlar izlenmiş, şebeke suyu fiyatlarındaki yükselişlerle birlikte enerji enflasyonu yükselmiştir. Yaz aylarında fiyat artışları hızlanan gıda grubunda yıllık enflasyon sınırlı bir şekilde gerilemiştir. Öte yandan, tedarik zincirindeki sorunlar ile emtia piyasalarında ve yurt içinde enerji fiyatlarındaki artışların devamıyla üretici enflasyonu yüksek seviyelerde seyretmeye devam etmiştir. Bu görünüm altında, B ve C endekslerinin yıllık enflasyonları yükselirken, yakın dönem eğilimleri bir miktar gerilemiştir.
Gıda ve enerji fiyatlarına değinilen özette, gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının Eylül ayında yüzde 0,50 oranında arttığına ve grup yıllık enflasyonun 0,21 puan düşüşle yüzde 28,79 seviyesine gerilediği vurgulandı. Konu hakkında şu açıklamalar yer aldı:
“Yıllık enflasyon işlenmiş gıda grubunda yüzde 25,79 ile yatay seyrederken, işlenmemiş gıda grubunda sınırlı bir düşüşle yüzde 32,06 olmuştur. Enerji fiyatları Eylül ayında yüzde 2,20 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu 2,05 puan yükselişle yüzde 22,77 olmuştur. Bu gelişmede, şebeke suyu ve odun, kömür gibi katı yakıt fiyatlarındaki artışlar belirleyici olmuştur. ÖTV miktarı sıfırlanan LPG fiyatlarındaki artış neticesinde, akaryakıt fiyatları yüzde 0,60 oranında yükselmiştir. Propan ve bütan fiyatlarındaki artış tüp gaz fiyatlarını da olumsuz etkilemiştir.
TCMB, cari işlemler dengesini vurguladığı özet metninde, olumlu dış talep koşullarının ve uygulanmakta olan sıkı para politikasının cari işlemler dengesini pozitif etkilediğinin altını çizdi.
Özette cari işlemler dengesine ilişkin tahminlerde şu açıklamalar yer aldı:
“Cari işlemler dengesi Ağustos ayında 0,5 milyar ABD doları fazla vermiş, 12 aylık birikimli olarak ise 4,6 milyar ABD doları azalışla 23 milyar ABD dolarına gerilemiştir. Geçici dış ticaret verileri, mevsimsellikten arındırılmış altın hariç ihracat ve ithalatın Eylül ayında, ithalatta daha kuvvetli olmak üzere, kısmi bir düzeltme hareketi yaptığına ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdüğüne işaret etmektedir. Turizm gelirlerinde ise toparlanma eğiliminin belirginleştiği izlenmektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimiyle yılın geri kalanında yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmekte, bu eğilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir."