TCMB: Çin ile swap kapsamında ilk yuan kullanımı gerçekleşti
TCMB: "Çin Merkez Bankası ile yenilenen swap anlaşması çerçevesinde Çin yuanı fonlamasının ilk kullandırımları 18 Haziran'da yapılmıştır"
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımları 18 Haziran 2020 tarihinde yapıldı.
TCMB, bu sayede ilgili bankalar aracılığı ile çeşitli sektörlerdeki Türk şirketlerinin, Çin’den ithalatlarını CNY cinsinden ödeme yaparak gerçekleştirdiğini kaydetti.
Merkez Bankası yaptığı açıklamada, swap anlaşmasının kaynaklarının kullanılmış olmasının, uluslararası ticaret ödemelerinde yerel para kullanımı ve Türk firmalarının uluslararası likiditeye erişimi açısından önem arz etmekte olup aynı zamanda her iki ülke arasındaki mali işbirliğini de güçlendirecek bir adım olarak değerlendirilmekte olduğunu kaydetti.
Öte yandan ticari bankaların da uluslararası faaliyetlere ilişkin ürün yelpazelerini, söz konusu swap anlaşmasını dayanak alan bir strateji ile genişletebileceklerini kaydeden Merkez Bankası, "TCMB, uluslararası ticaret ödemelerinin yerel para birimleri ile yapılmasının yanı sıra swap anlaşmalarını ve bu kaynaklarının kullanımını desteklemeye devam edecektir" dedi.
Açıl Sezen'in sunduğu Finans Merkezi Programı'na konuk olan DEİK Türkiye Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Murat Kolbaşı, bu gelişmeyle ilgili olarak, "Bu durum, Türkiye'nin yurtdışı ile olan ilişkilerinde, özellikle dış ticarette çok olumlu bir hamle. Çünkü bunu Ticaret Bakanlı'ğımız ve Hazine Bakanlı'mız uzun süredir takip ediyor ve biz de dış ticarette yerel paranın kullanılmasıyla ilgili görüşlerimizi beyan ettik ve özellikle bakan yardımcımız Gonca hanım ile yaptığımız toplantılar neticesinde çok olumlu bir gelişme. Çünkü Çin özelinde baktığımızda her sene 15 ile 20 milyar dolar arasında açık veriyoruz. İthalatla ihracat arasında bir fark var. Dolayısıyla bu açığın yerel para birimiyle kapatılması anlamında önemli" dedi.
Kolbaşı, "Aynı zamanda şu anda Türkiye'de bulunan Çin bankaları ve Türk bankaları da ithalatta kullandıklarında buna forward da yapabiliyorlar, bu müjdeyi de verebilirim. Bunu da kullanabilir yerel firmalarımız. Yerel para bakımından da bir avantaj bu. Çünkü Çinli firmalar, kendi paraları ve ABD doları dışında ihracatı çok talep etmezlerdi. Biz bundan sonra, ilişikilerin gelişmesiyle TL ile ithalat yapabilmeyi arzu ediyoruz. İnşallah o adımda gelecek. Ama bu da önemli bir gelişme Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler bakımından" yorumunu yaptı.