Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 50 seviyesine çıkardı.

Banka aynı zamanda operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi.

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi faizin yüzde 45 seviyesinde sabit bırakılacağı yönündeydi.

Karar metninde Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin, hizmet enflasyonu öncülüğünde, öngörülenden yüksek gerçekleştiği belirtildi.

Tüketim malı ve altın ithalatının yavaşlayarak cari dengedeki iyileşmeye katkı verdiğini belirten TCMB yakın döneme ilişkin diğer göstergelerin yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğüne işaret ettiğini ifade etti.

TCMB hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyon baskılarını canlı tuttuğunu söyledi.

TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip ettiğini vurguladı.

Sıkı duruş vurgusu

TCMB metinde para politikasında sıkı duruş vurgusunu da korudu.

Metinde aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi.

TCMB enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını ifade etti.

TCMB "Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir" ifadelerini kullandı.

Likidite gelişmeleri yakından izlenecek

TCMB kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının desteklenmeye devam edileceğini söyledi. TCMB likidite gelişmelerinin yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmasının sürdürüleceğini ifade etti.

Ekonomistler nasıl değerlendirdi?

Bloomberg HT yayınına katılan ekonomistler TCMB kararının radikal bir karar olduğunu ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu “Bir kredibilite kaybı başlıyordu. Onu daha yapışmadan kurtarma açısından bence mantıklı. Artık Dövize kayılması önlemek gerekiyordu. Diğer taraftan da enflasyon açısından ekonomiyi de yavaşlattık ama sonuç alınamıyordu. Yani olabilecek en kötü kombinasyondu. Buradan kurtulmak için radikal bir tavır oldu” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış da “Bir anlamda bandı genişleterek 2011-2012’lerde kullandığımız bant mekanizmasını belki Merkez Bankası tekrar aktif olarak kullanmayı planlıyor ya da en azından elimde böyle bir silah var, gerekirse bunu kullanırım diyor. Haftalık repo tarafında verdiği likiditeyi kısması durumunda haliyle piyasa gecelik faize gitmek zorunda kalıyor. Dolayısı ile ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti artık piyasa açısından önemli hale geliyor” şeklinde konuştu.