Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kasım ayında BOTAŞ’a rekor seviyede 2,2 milyar dolarlık Döviz sattı.

TCMB 2021 yılında BOTAŞ’a sadece Haziran’da 269 milyon dolarlık ve Ekim’de 258 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirmişti.

TCMB’nin BOTAŞ’a 2015-2020 yılı arasında toplam döviz satışı ise 45 milyar doları bulmuştu. TCMB'nin aylık döviz alım-satım tutarları verisine göre, 2021’in Ocak ayında 6 yılın ardından ilk kez BOTAŞ'a döviz satışı gerçekleşmemişti.

TCMB Aralık 2014 tarihinden bu yana BOTAŞ'a döviz satışı gerçekleştiriyordu.

2020 yılında hızla azalan rezervleriyle gündeme gelen TCMB, Naci Ağbal'ın yönetime geçmesinin ardından rezervleri artırma stratejisine öncelik vermişti. Başkan Ağbal Aralık ayında ilk kez kameraların karşısına geçtiği Para ve Kur Politikası metninin sunumunda sinyal vermişti.

BOTAŞ'a döviz satışlarının azaltılacağı Ağbal'ın açıkladığı 2021 Para ve Kur Politikası metninde belirtilmişti.

Metinde, "Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılanabilecektir. Bu kapsamda piyasa şartları elverdiği sürece döviz satım tutarı kademeli olarak azaltılabilecektir" ifadeleri kullanılmıştı.

Citi analistlerinden Ed Morse, müşterileriyle paylaştığı bir notta emtia fiyatlarında yeni bir süper döngü olmayacağını ama emtia piyasasının genelinde seneye düşüş görülürken baz metallerin yükselebileceğini belirtti.

“Bazı analistler emtia fiyatlarının geçen seneki gibi yükselmeye devam etmesini ve yeni bir süper döngünün sürmesini bekliyor fakat biz bu konuda aynı fikirde değiliz” diyen Morse, son süper döngüdeki talep patlamasının bir daha tekrarlanmayacağını belirtti.

Citi, enerji maliyetlerinde gelecek yılın ilk çeyreğinde keskin bir düşüş beklediğini ve yılın ikinci yarısında ise tarımsal emtiada bu düşüşün yansımalarının görüleceğini vurguladı.

Böyle bir trendin başlamasının manşet enflasyon üzerinde somut etkileri olacağını belirten Citi, karbon salınımını azaltma çabalarıyla alüminyum ve bakırıa olan talebin orta dönemde yükselmesini beklediklerini dile getirdi.

Bloomberg Emtia Endeksi, salgının küresel olarak başladı Mart 2020’den bu yana yüzde 75’ten fazla artış kaydederken Ekim ayı sonunda enerji fiyatlarında yaşanan artışla tüm zamanların zirvesini görmüştü.

Kripto paralarda geçen haftasonu yaşanan düşüşten sonra Bitcoin ve diğer koinler kayıplarının bir kısmını telafi ederken birçok DeFi tokeni yeniden yükselemedi. Aave, Balancer, Compound, Sushi, Synthetix, Uniswap gibi tokenlerin performansını ölçen DeFi Pulse Endeksi yüzde 24 düşüş kaydetti.

DeFi Pulse Endeksi geçtiğimiz 7 ayda ise yüzde 62,5’e yakın düşüş kaydetti. Arca Yatırım Müdürü Jeff Dorman, DeFi tokenlerin ortalamanın altında bir performans gösterdiğini ve diğer tokenler toparlarken DeFi’ların kayıplarını telafi etmekte başarısız olduğunu belirtti.

DeFi endeks fonu yöneten Index Coop’un İş geliştirme Müdürü Simon Judd ise DeFi’lara çok kısıtlı bir grubun ilgi gösterdiğini ve düşük performansın sebebinin de bu olduğunu belirtti. Birçok DeFi Tokenin düşük likiditeye sahip olduğunu belirten Judd, “Ufak bir satış baskısı bile büyük bir etki yaratabiliyor” dedi.

DeFi’lardaki bir düşüşün nedenini de kendilerinde aramak lazım. İnsanlara Bitcoin üzerinden faiz kazanma imkanı sağlayan BadgerDAO, geçen hafta hacklendikten sonra 120 milyon dolara yakın kayıp yaşadı.

Kara para aklama kurallarını belirleyen Mali Eylem Görev Gücü (FATF), son zamanlarda DeFi uygulamaları üzerindeki takibini artırırken, kara para aklamaya karşı gerekli politikaların uygulanmamasıyla ilgili geliştiricilerin sorumlu tutulabileceğini belirtti.