Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Küresel merkez bankalarının güvercin dönüşü Türkiye'yi de aynı şeyi yapma konusunda teşvik edebilir.

“İhtiyaç halinde duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilir” şeklinde ifadeyi politika metninden çıkaran Merkez Bankası, Nisan ayında daha yumuşak bir duruş için zemin hazırlamıştı.

Şimdiyse Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşviklere daha açık görünmesiyle birlikte Türk Lirası yükseliyor. TL'nin kazançları -özellikle de enflasyondaki yavaşlamanın pekişmesiyle- politika yapıcıların Çarşamba günü faiz indirimine gitmeleri için yeterli olabilir. Türkiye'deki faizler, fiyatlara göre düzeltildiğinde, Rusya ve Güney Afrika gibi benzerlerine kıyasla iki katı civarında bulunuyor.

Çoğu ekonomist hala politika faizinin art arda altıncı toplantıda da yüzde 24 seviyesinde kalmasını bekliyor. Buna karşın 1 yıllık TL swap ile borçlanmanın maliyeti bu hafta rekor uzunluktaki düşüş serisini sürdürerek traderların faiz indirimine hazırlandığını gösterdi.

QNB Finansbank kıdemli ekonomisti Erkin Işık, “Biz Haziran'da yıllık enflasyonda baz etkisi nedeniyle önemli bir düşüş bekliyoruz; bu da ölçülü bir faiz indirimi için ortam hazırlıyor.” dedi. Politika faizinde 50 baz puan indirim bekleyen Işık, “Gelişmiş ülke merkez bankaları tarafından destekleyici para politikası uygulanmasına ilişkin artan ihtimal dikkate alındığında gelişen piyasalar için kur riskleri düşüşte.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bloomberg anketine katılan 25 analistin 3'ü Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Eylül ayındaki 625 baz puanlık sıkılaştırmasını Çarşamba günü geri almaya başlamasını bekliyor.

Mayıs'ta yıllık yüzde 18.7'e gerileyen tüketici enflasyonu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a göre Eylül - Ekim aylarında tek haneye inecek.

TL 9 Mayıs'tan beri yüzde 6'dan fazla değer kazanarak dolar karşısında en fazla yükselen para oldu. Credit Suisse Group AG hesaplamalarına göre tahvil piyasaları Çarşamba günkü toplantıda 1 yüzde puanı indirime gidilmesine yüzde 20, 200 baz puan indirime gidilmesine ise yüzde 10 ihtimal veriyor.

Bununla birlikte Nomura International Plc ve Deutsche Bank AG'nin ekonomistleri bu hafta TCMB'den faiz indirimi beklemiyor. Nomura'dan İnan Demir'e göre “Merkez Bankası hem iç hem de dış belirsizliklerin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde politika faizini düşürerek TL'de son dönemki istikrarı tehlikeye atmaz.” dedi.

Deutsche Bank ekonomisti Kubilay Öztürk'e göre enflasyonda daha fazla düşüşle birlikte parasal genişleme büyük bir ihtimalle yılın ikinci yarısında gelecek.

Bloomberg News