Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye İhracatçıları Meclisi Yönetimi TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüşme gerçekleştirdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatörü Başkanı Fikret Kileci görüşmede konuşulanları Bloomberg HT’ye anlattı.

Kapanışa Doğru programına konuk olan Kileci, yurtdışından gelen ihracat bedelinin yüzde 25’inin TL'ye çevrilmesinin yanlış anlaşıldığını ve yorumlandığını, kavram kargaşasının olduğunu söyledi. Kileci, “İhracatçılar olarak TL'ye dönüp TL’de kalınması olarak algılamıştık. Bunun böyle olmadığı, önceki sistemden çok fazla farkı olmadığı, istediğimiz zaman istediğimiz şekilde Dövize dönebileceğimiz hatırlatıldı” dedi.

Bu uygulamada asıl yapılmak istenenin dövizle işi olmayanların, özellikle ihracat dışı kişilerin dövize yönlenmesini, kullanılan TL kaynakların ihracat dışında yatırım amaçlı başka yönlere sapmasını engellemek olduğunu söyleyen Kileci, “Yanlış anlaşılma oldu. Gerçek anlamda bu düzenlemenin TL’nin ve ihracatçının korunmasına yönelik olduğu açıklandı” dedi.

3 saatlik toplantının ihracat ile ilgili birtakım sıkıntılar, problemler ve alınması gereken önlemler konusunda faydalı geçtiğini söyleyen Kileci, “Bankalarda problem vardı işlem yapamıyorduk bir karışıklık vardı bugün bu toplantıda biz hepsini anladık. Onlar da piyasalardaki karmaşıklığı düzeltmek adına bankalarla bir araya geleceklerini söylediler” dedi.

Kileci son olarak şahsen yüzde 25 oranının çok yanlış olmadığını, doğru kullanıldığı ve planlandığında ihracatçı açısından bir sıkıntı olmayacağını düşündüğünü söyledi.

"Toplantıyla kafa karışıklıklarımız giderilmiş oldu"

Bloomberg HT’ye konuk olan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, konu hakkında yaptığı değerlendirmede, (ihracat dövizinin TCMB'ye satılması) konuyla ilgili çok dağınık bilgi olduğunu, fakat toplantıyla kafa karışıklıklarının giderildiğini söyledi.

Güleç konuşmasında, “Döviz oynaklığı bizi tereddütte bırakıyordu. Bilgi kirliliği olunca uygulamanın nasıl olacağı konusunda belirsizlik vardı. KOBİ'leri biraz daha güçlendirmemiz gerekiyor. KOBİ'lerin finansmana erişiminde daha kolay bir süreç bekliyoruz. Kredi faizleri kesinlikle makul bir dengeye gelmeli.” ifadelerine yer verdi.

"İhracatçının görebileceği en büyük risk kur makasından edeceği zarar"

Bloomberg HT’ye konuk olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, gerçekleşen toplantının sektör genelindeki etkisine değindi.

Çelik, yurtdışından gelen ihracat bedelinin yüzde 25’inin TL'ye çevrilmesi hakkında yaptığı değerlendirmede, “Bu uygulamaya başlandı ve belirli bir süre daha devam edecek. Uygulamanın ihracatçıya getireceği yükler anladığımız kadarıyla gözlemlenecek. İlave düzenlemelerle bu konu ihracatçının avantajına geliştirilecek.” dedi.

ihracatçının görebileceği en büyük riskin kur makasından edeceği zarar olduğunu söyleyen Çelik, yaşanan volatilite seviyesinde kimse için pozitif bir durumdan bahsedilemeyeceğini dile getirdi.