Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bir yıldan kısa bir süre içinde sekizinci kez faiz indirimine gidebilir. Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini hafifletmek için likiditeyi artırmak isteyen banka, liranın sert düşüşünden etkilenmemiş görünüyor.

TCMB Başkanı Murat Uysal Temmuz ayında göreve geldiğinden bu yana Para Politikası Kurulu (PPK) çoğu toplantıda beklentinin üzerinde faiz indirimine gitti. Çoğu ekonomist politika faizinin Çarşamba günü yarım puan indirilerek yüzde 9.25 seviyesine çekilmesini bekliyor. Bloomberg anketinden çıkan sonuçlara göre daha az sayıda bir grup ise daha büyük bir indirim bekliyor.

Bloomberg ekonomisti Ziad Daoud, "TCMB yavaşlayan ekonomi ile yükselen kur arasında kaldı. Faiz indirimi yavaşlayan ekonomiye yardım eder ancak kurda daha fazla istikrarsızlık riski oluşturur." dedi. 

Genişlemeci döngü lirayı küresel satışa karşı giderek daha açık hale getiriyor. Geçen ay olağanüstü toplantıda gidilen indirim ile birlikte Türkiye'nin faizi enflasyona göre düzeltildiğinde dünyanın en düşüklerinden biri haline geldi. Uluslararası rezervler ise kamu bankalarının lirayı desteklemek için yaptığı müdahalelerden dolayı azalıyor.

Türkiye'de enflasyon petrol fiyatlarındaki düşüşün liradaki değer kaybından kaynaklanabilecek zararın bir kısmını dengelemesiyle Mart'ta yüzde 11.9 ile Ekim ayından beri ilk kez yavaşladı.

TCMB Başkanı Uysal'ın Pazar günkü açıklamasına göre emtia fiyatları ve iç talepte küresel salgının etkisine bağlı olarak görülen düşüş enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı yaratıyor. Banka 30 Nisan'da yayınlayacağı çeyreklik raporunda yüzde 8.2 seviyesindeki yıl sonu enflasyon tahminini güncelleyebilir.

Ekonomik faaliyetler salgını kontrol altına almak için alınan tedbirlerden olumsuz etkilendi. İhracat Mart'ta yıllık yüzde 18 düştü. Ayrıca imalatçıların nabzını tutan güven endeksi 2008 küresel finans krizinden beri en sert düşüşünü yaptı.

TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti halihazırda yaklaşık yüzde 9 ile politika faizinin altında bulunuyor. Dolar/TL kuru Çarşamba günü sabah saatlerinde 6.97'li seviyelerden işlem gördü.