TCMB, reeskont kredileri koşullarında değişiklik yaptı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri kullanım ve geri ödeme koşullarında değişiklik yaptı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılık adımından sonra rezervlere yönelik olarak reeskont kredileriyle ilgili de hamle yaptı.
TCMB 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere toplam reeskont kredisi limitini 30 milyar dolara yükseltti.
TCMB'den yapılan açıklamada bu limitin 20 milyar dolarlık bölümünün Türk Eximbank, 10 milyar dolarlık bölümünün ise diğer bankalar aracılığı ile kullandırılacak kredilere tahsis edildiği açıklandı.
Söz konusu toplam limitin 5 milyar dolar karşılığının Türk lirası reeskont kredisi olarak da kullanılabilmesi imkanı getirildi.
Krediler net ihracatçı firmalara kullandırılacak
Açıklamaya göre krediler son üç yıldaki ya da son yıldaki ihracat tutarı ithalat tutarından en az yüzde 10 fazla olan net ihracatçı firmalara kullandırılacak.
Krediler yalnızca belirlenen Türk lirası cinsi harcama alanlarında kullanılabilecek.
Kredilerin geri ödemeleri sadece ihracat bedelleriyle yapılacak. Kredilerin 240 gün olarak uygulanan azami vadesi 180 gün olarak güncellendi.
Yeni pazarlara yapılan ihracat, yüksek teknolojili ürün ihracatı ve döviz kazandırıcı hizmetlerin finansmanı amacıyla kullanılan kredilerin azami vadesi 360 gün olarak uygulanmaya devam edecek.
Aracı bankaların kredilere uygulayabileceği azami komisyon oranı 100 baz puan olarak belirlendi.
Rezervlere katkı sunan kalemlerden
Reeskont kredileri TCMB rezervlerine katkı sunan kalemlerden biri olarak öne çıkıyor. Reeskont kredilerinin rezerv katkısı 2012'den bu yana yükseliş eğilimi içinde olurken, 2020'de 23,1 milyar dolara yükselmişti.
2021 yılında bu zamana kadar bu tip kredilerden 20,9 milyarlık katkı sağlandı.
Son gelen rakamlara göre TCMB’nin brüt rezervleri 11 Kasım 2016’dan beri ilk kez 120 milyar doların üzerine yükseldi.
Böylelikle son 19 haftada gerçekleşen brüt rezerv artışı 32,3 milyar dolar oldu. Rezerv artışı büyük oranda swap anlaşmaları, zorunlu karşılık düzenlemeleri, IMF kaynağı, reeskont dönüşleri ve cevherden altın altımı ile gerçekleşti.
Zorunlu karşılık düzenlemesi ile IMF’nin SDR imkanı TCMB’nin sadece brüt rezervini etkiliyor.
Dolayısıyla son dönemde net rezervde gerçekleşen artış daha sınırlı oldu. Nisan’da 9,9 milyar dolara gerileyen TCMB’nin net rezervi 18,9 milyar dolarlık artışla 28,9 milyar dolara çıktı.
Swap’lar dışarıda bırakıldığında ise toplam rezerv negatif bölgedeki seyrini sürdürüyor. 10 Eylül itibariyle TCMB’nin swap hariç net rezervi eksi 39,2 milyar dolar düzeyinde.
Bakan Muş limitlerin artırıldığını açıklamıştı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş Eylül ayının başında ticaret rakamlarını duyurduğu etkinlikte reeskont kredisi limitlerinin yükseltildiğini de belirtmişti.
Muş, "İhracatçımızın Merkez Bankası kaynaklarıyla Eximbank ve ticari bankalar aracılığıyla kullandığı reeskont kredilerinin miktarını 30 milyar dolara çıkarmış bulunmaktayız. Bu limit artırımıyla özellikle KOBİ'lere yönelik reeskont kredisi kullanımını yaygınlaştırmış olacağız." diye konuşmuştu.